Bölcsisek várólistán

A bölcsődei férőhelyhiány nem mai keletű probléma. A bölcsődék évek óta várólistákkal dolgoznak, próbálnak mindent megtenni, hogy a szülők ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe. Sokan vannak kényszerből gyeden, vagy gyesen.

Kényszer, ha vállal valaki gyermeket? A csemetét nevelni kell, ugyanakkor a hétköznapi kiadások (rezsi, adók, táplálék, stb.) fedezésére mindkét szülőnek dolgoznia kell. Vagy maradnak a segélyek, a komoly feltételekhez kötött, és csak korlátozott ideig járó gyed, vagy a csekély összegű gyes. Óvodába csak 3 éves kortól járhat a gyermek. Addig viszont valakinek otthon kell maradnia vele. Országos probléma a bölcsődei férőhelyhiány. Ennek nem a népesség növekedése az oka, hanem a férőhelyek csökkenése. Az elmúlt években ugyanis számos bölcsődét bezártak annak ellenére, hogy megelőző felmérések pontosan előre vetítették a mára kialakult kritikus helyzetet.

Az ország jelenlegi népességpolitikája szerint kívánatos, hogy minél több gyermek szülessen. A Központi Statisztikai Hivatal népességi adatai ugyanis hosszú ideje már csökkenő tendenciát mutatnak. „Akár már az idén 10 millió (a lélektani határ) alá süllyedhet hazánk lélekszáma” – hangzott el a Magyar Rádió Krónika műsorában.

Mire vállaljanak a családok gyermeket? A bizonytalanra? Lesz-e helye a kicsinek a bölcsődében? A bölcsődei beíratáskor gyakran szegezik a szülőnek a kérdést: „miért nem jöttek előbb, legalább bejelentkezni? A bölcsőde ilyenkor csak annyit tehet, hogy felírja a gyermek nevét a várólistára, s ha valaki visszalép, a lista élén szereplő kerül sorra.

Vannak bölcsődék, ahol negyvenes várólista várja a szülőt. Van, aki már szinte a gyermek megszületését követően előjegyezteti gyermeke bölcsődei helyét.

Egy jóakaróm azt mondta: te mindent megpróbáltál a bölcsődével. Most másképp állj hozzá! Nagyon sok ismerősöd van, fordulj hozzájuk! Ez lenne a megoldás? Így talán szaporodnak a férőhelyek?

Vagy csak nekem lesz szerencsém, és egy másik család elől veszem el a helyet? Természetesen nem ez a megoldás. De nem is az egyszerű ember feladata ezt a problémát megoldani.

Tisztelt képviselők! Azért választottuk meg önöket, hogy megoldják a problémákat. És tisztelt hivatalnokok! Az önök feladata, hogy végrehajtsák a minisztériumok utasításait. A bölcsődei férőhelyhiány már régóta ismert gond, ráadásul évről évre jelzik önöknek az illetékesek és az érintettek. Mire várnak?

Vajky László független újságíró

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.