Voksolás előtt beindultak

Rövid, de intenzív kampány lesz, ígérte a Fidesz néhány héttel ezelőtt, és valóban: Orbán Viktor eddig meg sem moccant a pártszövetség helyhatósági jelöltjeiért, hétfőn azonban beindult.

Orbán 24 óra alatt ígért három különböző városban hidat, szuperlézer kutatócentrumot (Szegeden), autóutat (Szarvason), önálló kórházi belgyógyászati pavilont (Tatabányán). A választási ajándékosztáskor mindig más, az adófizetők pénzét költik, ezért illő volna összeszámolni, mennyi ment el így egyetlen nap alatt, de csak becsülni tudjuk a százmilliárd feletti értéket. Ez már valami. Van, ahol krumplit osztanak, Illés Zoltán tavasszal még kedvezményes árú ételcsomagokkal kedveskedett, ruhabálák is előkerültek nemrég, de híd azért még nem. Kérdezni erről, az árról, forrásról, ahogy illene, és kölcsönösen kötelező volna - esély sincs.

A miniszterelnök, mint álruhás király indult neki az országnak. Nem szólt, hogy megy, csak felbukkant, hogy ígérhessen, többnyire olyan helyeken, ahol ellenzékének is vannak esélyei. A távirati iroda, amelynek joga és kötelessége, hogy beszámoljon az ország első emberének közszerepléseiről, például nagy valószínűséggel csak az utolsó előtti pillanatban értesült róla, hogy Orbán Viktor Szegeden van, és lényegében Szijjártó Péter szóvivő közleményének átvételével volt kénytelen tudósítani. Kérdezni ezen alkalmakkor legfeljebb csak magának a miniszterelnöknek volt esélye, aki Tatabányán a nép közé vegyülve érdeklődött az emberektől, mit szólnak az eddigi intézkedésekhez. Egy idős asszony minden előzetes terrorelhárítói várakozást felülmúló megelégedettségének adott hangot.

Miskolc is reménykedhet még valami kegyben. Oda csütörtökön érkezik a kormányfő. Kérdezni továbbra is csak korlátozottan lehet. A Fidesz helyi polgármesterjelöltje nem volt hajlandó a tévékamerák előtt élő vitára a vetélytársakkal, de Orbán Viktor bejelentkezett. Na, nem ám vitára. Csütörtökön egyedüli vendége lesz a miskolci tévéstúdiónak. Ajándék várható, kérdés csak csínján.

Egyébként is, hatósági szemmel szükségtelenül dúltnak látják a várost. A Jobbik jelöltjét kénytelenség volt bekísérni, mert jó előre bejelentette, hogy meg fog szegni egy választási szabályt. Majd ki is kellett engedni, mert hiába idézték a rendőröket, akik bekísérték, nem jelentek meg a bíróságon tanúként, így a törvény által lehetővé tett gyorsított eljárás esélye elszállt. S valahogy az nem merült fel, hogy a rendőrség elővezesse az eljárást késleltető rendőröket. Abban a huszonnégy órában, amikor a választási események ily keményen felpörögtek – szükség esetén pedig, mint az idézett miskolci rendőrök példája mutatja, ledermedtek –, szembesülnünk kellett egy precíz eljárással. Történetesen ez is egy olyan területet érintett, ahol nem egyértelműek a Fidesz esélyei. Az ügyészség ezen a héten látta elérkezettnek az időt, hogy Újbuda egykoron szabad demokrata alpolgármesterét, aki most is képviselőjelölt, gyanúsítottként hallgassa ki egy 2007-ben indított ügyben, a kerület szocialista polgármestere – és az új ciklusra jelöltje – pedig gyanúsítotti idézését vehette volna át, már ha hivatalában találják.

Nemzetközi megfigyelőket általában a választásokra szoktak hívni. Hozzánk előtte kellene jönni. Ha törvénytelenség talán nincs is, ok a döbbenetre annál több.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.