A közös bűn

Orbán Viktor „politikai bűnnek” nyilvánította az ország eladósítását, azt, hogy a jóléti kiadások számottevő részét nem hazai forrásokból, hanem külföldi kölcsönökből finanszírozták. Arról van szó, hogy a Medgyessy-kormány választási ígéreteinek megfelelően az Országgyűlés első lépései között szentesítette a közalkalmazottak – köztük a pedagógusok, az orvosok – bérének 50 százalékos emelését, és biztosította a 13. havi nyugdíjat.

Az átgondolatlan lépésekért az elsődleges felelősség valóban a 2002-es győztes pártokat terheli, mert ha a választási kampány idején nem is ismerték teljesen a gazdaság teherbíró képességét, de sejtéseik lehettek arról, és a hatalom átvétele után konkrét információk birtokába is jutottak. A Fidesz azonban mindent tudott, mégsem protestált az átgondolatlan ígéretek ellen.

Vajon miért? Miért szavazták meg a közalkalmazotti béremelést, a 13. havi nyugdíjat? Mert reálisnak tartották azok hazai finanszírozhatóságát? Mert szívükön viselték a közalkalmazottak és a nyugdíjasok sorsát? Ha valóban erről lett volna szó, miért nem hozták meg ezeket a döntéseket országlásuk idején? Vagy az ország teherbíró képességének ismeretében úgy gondolták, hogy ezek a döntések olyan gazdasági nehézségeket eredményeznének, amelyek a szocialista és szabad demokrata kormány népszerűségének csökkenéséhez, esetleg bukásához vezetnek?

Ha elfogadjuk Orbán Viktor „politikai bűn” értelmezését, s ebben a Medgyessyés a Gyurcsány-kormány felelősségét, akkor eltekinthetünk-e a mindkét törvényt megszavazó Fidesz és Orbán Viktor politikai felelősségétől? Bizony-bizony, Orbánék nemcsak szemlélők voltak, hanem politikai tettestársak, politikai bűnelkövetők is. Ezt azzal tetézték, hogy a 2006-os választási kampány idején ígéretet tettek a 14. havi nyugdíj bevezetésére. Ennek irrealitására a kampány idején a szocialisták és a szabad demokraták felhívták a Fidesz és a választók figyelmét. De Orbánék csak a választás után „felejtették” el ötletüket, sőt rövid időn belül a 13. havi nyugdíj realitását is kétségbe vonták, sajnos joggal. Végeredményben mindkét politikai csoportosulást politikai felelősség terheli a kádári módszer – a külföldi kölcsönökből fedezett életszínvonal-emelés –felelevenítésében, alkalmazásában.

J. Tóth Dezső Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.