Hajléktalanok: szezon előtt

Idén kicsit korán kezdtünk beszélni a hajléktalanokról. Alig járunk az ősz elején, és a Belügyminisztérium máris előrukkolt egy törvénytervezettel a hajléktalanok eltüntetésére. (Ezúttal a közterületek nem rendeltetésszerű használata adhat jogalapot az ellenük induló eljárásokhoz.) Néhány civil reflexből tiltakozott, de igazi vita nem alakult ki, valahogy suta, erőtlen az egész helyzet. Mintha még nem érkezett volna el a felháborodás ideje.

Az elmúlt húsz évben hozzászoktunk, hogy a hajléktalanok ügyeinek megvan a maguk szezonja, ez pedig akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet nulla fok alá csökken. A rendőrfőkapitány aznap utasítja a járőröket, hogy a földön fekvő emberhez segítséget kell hívni, a tisztviselők bejelentik, hol nyitják meg a fűtött garázsokat a belvárosban, átmenetileg még a várótermekben sem ébresztik fel a széken alvókat, hogy mutassa már a jegyét, jóember.

Szezonban egy kicsivel több figyelem jut a hajléktalanoknak. Tavaly egyébként későn jött a hideg, jellemző módon a szociális tárca illetékes államtitkára is csak december végén kereste fel a Dózsa György úti tömegszállást, hogy a kialakult helyzetről tájékozódjon. És persze a H1N1 elleni vakcinát is csak télen adták be az utcán élőknek.

Történelmi oka van annak, hogy a hajléktalanságnak szezonja lett. Húsz éve a semmiből bukkantak fel az első, utcára szorult emberek, gyorsan kellett valami fedett helyet keresni nekik. Gyárépületet, munkásőrlaktanyát, üres irodát találtak, ahová sebtében sokakat be lehetett zsúfolni. A telet kihúzták, tavasszal meg már nem volt meg az a társadalmi nyomás, ami az ügyet mozgásban tartotta volna. Majd jött a következő tél, és kezdődött minden elölről. A legtöbb közösségi szálláson ma is mállik a fal és büdös a lefolyó, tucatnyi köhögő, harákoló ember alszik egy szobában. Így működik a rendszer.

Az ország első új hajléktalanszállóját 2006 telén a tiszaújvárosi önkormányzat építette. A kisvárosban mondjuk másfél tucatnyi ember szorul ily módon a hivatal gondoskodására. Ehhez képest nagyvonalú beruházás az 56 millió forintból épült, családi házra emlékeztető intézmény. E tekintetben egyedülálló. Szellős a folyosó, fényes a porcelán, mi kellhet még? Zavar valakit, hogy a férfirészleg tizenöt lakójának még itt is közös szobában kell aludnia?

A szakembereket igen. Ők évek óta mondják, hogy az intézményi elhelyezés nem elégséges megoldás. Kinek lehet életcélja egy felső ágy és egy lemezszekrény a szállón? Ráadásul a hajléktalanok sem egyformák. Az utcán élők mellett egyre több a lakásvesztő, aki a kilakoltatása után azonnal valamelyik szállón köt ki. Külön kategóriát alkotnak a leromlott lakásaikban vegetáló emberek, emlékezhetünk, tavalyelőtt csak Borsod megyében tizenöten fagytak halálra az otthonuknak nevezett helyen.

Melyik problémát lehet kipipálni azzal, ha elviszik a közterületen fekvő embereket? Persze az sem volna jó, ha maradnának. Az utca nem alkalmas arra, hogy otthon legyen. A megoldást azonban nem most kell megkeresni, a szociális szakma rég elkészítette a saját javaslatait a hajléktalanság felszámolására, a terv két éve porosodik a fiókok mélyén. Valószínű rossz pillanatban nyújtották be. Épp nem volt szezonja a hajléktalanságnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.