Pimasz választási hazugság

Egymás után jelentik ki a kormány tagjai, hogy a költségvetésről majd csak az önkormányzati választások után közölnek adatokat, mintha ez valami természetes lenne. Most éppen Szócska Miklós államtitkár tett ilyen kijelentést. Ebben persze a sajtó is bűnös, mert belenyugodott, hogy ez így lesz.

Semmilyen törvényes alapja nincs annak, hogy az önkormányzati választásokig titokban tartsák a költségvetési terveket. Ez egész egyszerűen pimasz választási hazugság, sokkal pimaszabb, mint az, amiért éveken át szidalmazták Gyurcsány Ferencet. Ez egyszerűen a választók orruknál fogva vezetése, amit nem lenne szabad tűrni. Az önkormányzati választásoknak semmilyen jogszabályi kapcsolatuk nincs a kormányzással, a kormány tevékenységével. Az, hogy választási évben később lehet benyújtani a költségvetést, abból fakad, hogy csak nyár közepére áll fel az új kormány, nem abból, hogy ősszel más természetű választások is vannak. A felállásától fogva azonban kormányoznia kell, nem pedig a helyi hatalomért küzdenie. Az önkormányzatok önkormányzatisága épp azt jelenti, hogy a kormány nem parancsolhat nekik, semmilyen eszközzel nem tukmálhatja rájuk a maga pártpolitikai álláspontját. Ha mégis megteszi, az a demokrácia megcsúfolása.

Az önkormányzati választásokra hivatkozva halogatni a költségvetés elkészítését alkotmánysértő, és hogy ezt már nem is stikában, hanem nyíltan bevallva teszik, az gyalázat.

Szócska úr másban is hülyéknek nézte a választókat. Csodaváróknak becsmérelte azokat, akik „azt gondolták, hogy majd a következő kormány vagy miniszter afféle megváltóként azonnal megoldja a problémákat”. Mintha ezt az emberek maguktól gondolták volna így! Mintha nem a pártja, a Fidesz nyolcéves propagandája hangoztatta volna ezt napról napra, szemérmetlenül bepalizva vele a választókat!

Akinek ilyen rövid a memóriája, aki ennyire nem emlékszik, hogy mit hangoztatott az őt pozícióba emelő párt napról napra még egy fél évvel ezelőtt is, az nem kéne, hogy kormányzati tisztséget vállaljon, mert ilyen gyatra memóriával ilyen tisztséget nem lehet felelősen betölteni.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.