Kampány a villanypóznán

Van valami balkáni báj abban, ahogy az önkormányzati választások kampányplakátjait magukra vevő farostlemezeket dróttal erősítik a rozsdás villanyoszlopokra. Ott vigyorognak a helyi politika megújítását ígérő hölgyek és atyafiak a póznán. Hogy agyonáztassa őket az eső. Hogy még sárgábbak, még gyűröttebbek és még kopottabbak legyenek.

Szembeötlő, hogy a tavaszi fülkeforradalom elvitte a pártpénzeket, a mostani jelöltekre már alig jut figyelem. Nincs annyi plakát, mint húsvét táján, a jelek szerint a szlogengyártók is szabadságos, nyári hangulatban vannak – nemigen jut az eszükbe semmi. A Jobbik, de különösen az LMP erőit leszívta már az ajánlószelvények begyűjtése is. Így nem kell azon csodálkozni, hogy a radikális erőpárt sok helyen odvas fák tövébe támasztva mindenféle fotó és név feltüntetése nélkül hirdeti: Szavazzon a Jobbik jelöltjeire. A Lehet Más a Politika újra a tavaszi képeket drótozta ki.

Pont Ön, pont Most, pont Velünk – olvasható a szocialista párt bávatag ajánlata a jelöltek neve alatt. Maga a plakát „elempésítetten” zöld, a parányi szegfűt szemérmesen eldugták. Mintha az MSZP félne saját színeitől (a marketingben egyébként kedvelt harsányvöröstől) és szimbólumaitól. Úgy szeretnének esélyt teremteni jelöltjeiknek, hogy átmázolják hátterüket. Ezt a veszélyes módszert alkalmazta a tavaszi hadjárat során a két MSZP-befutó, a zuglói Tóth József és Szanyi Tibor is Angyalföldön és Újlipótvárosban, amikor eléggé látványosan zöldre váltva szabadultak a „hagyópárttól”. Ez a kampánytechnológiai eljárás kiteljesíti azt az önbecsapást, ami most leginkább jellemzi a hazai bal megroggyant pártját.

Nem szerencsés a választási kampányban arculatot váltani – ezt az ősi szabályt azonban most nem sikerül betartani. A bezöldülés végeredményét októberben megismerhetjük. A forradalmi vagdalkozásba merült Fidesz is váltott az arculaton. A tömegpszichológiából ismert betörtablak-elméletet nyolc hosszú éven át gyűrték, s láttuk, a magyarok kétharmada a végén valóban elhitte, hogy az ország a végóráit éli. Most, hogy a végórát néhány tévés meg a közszféra szakmai gárdájának lefejezésével sikerült némiképp lelassítani, kiderül a Fidesz plakátjairól, hogy sokkal vidámabb a helyzet annál, mint amit Orbánék a prófétai ellenzéki időkben vizionáltak. „Igazi polgármestert Budapestnek!” – ez áll kétharmadék óriásplakátján, s a pusztulat meg a végítélet helyett végre nem jajgató nyugdíjasokat, nem is a kalapácsukat a lábukra ejtő munkásokat, hanem egy bomba nőt helyeztek ki csaléteknek.

Tarlós István ebben a kommunikációs környezetben puszta illusztrációnak tűnik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a sárga jelöltek az Orbán-kormány első száz napját követően automatikusan optimisták lettek. A Fidesz-közeli Halálhörg és Siralom Kft. tevékenységét befejezettnek tekinthetjük. Jöhetnek a pozitív üzenetek, amelyek a nagyságos nemzet összetartását szolgálják - ezúttal villanypóznákra drótozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.