Szerbia békéje

Szerbia arra készült, hogy határozatban ítéltesse el az ENSZ közgyűlésével Koszovó két és fél évvel korábban kelt egyoldalú függetlenségi nyilatkozatát. Tekintettel arra, hogy az ENSZ 192 tagországa közül 122 még mindig nem ismeri el Koszovót – viszont az EU és a NATO tagjainak túlnyomó többsége igen –, elvileg megvolt a lehetősége annak, hogy a szerbek a világszervezetben újranyissák a vitát Koszovói Köztársaság státusáról.

De ez már múlt idő. Pár napja kisebb csoda történt. Tadics szerb elnök kiegyezett a haragvó Európai Unióval, és visszavonatta a határozati javaslatot. Ehelyett a közgyűlés elé egy közös uniós/szerb indítvány került, amelyben már szó sem esik a koszovói függetlenség elítéléséről, ezzel szemben annál több arról, hogy a szerb és a koszovói fél az unió patronálásával közvetlen tárgyalásokba bocsátkozik egymással.

A szerb fordulat közvetlen oka szimpla zsarolás. A brit és a német diplomácia vezetője még Tadics elnök és Lady Ashton EU-külügyminiszter tárgyalásai előtt tudomására hozta Belgrádnak, hogy ha nyakaskodik, nyugodtan elfelejtheti önnön uniós csatlakozását. Magyarán: cserébe azért, hogy a csatlakozási folyamat előregördülhessen, a szerbeknek tudomásul kellett venniük, hogy Koszovó státusa Brüsszel számára nem képezheti alku tárgyát; másfelől pedig a közvetlen tárgyalások révén de facto el kell ismerniük annak az államnak a képviselőit, amelyet egyébként se most, se a jövőben nem hajlandók elismerni. Mellesleg se a határozat, se senki más nem követeli Szerbiától, hogy nemzetközi jogilag ismerje el Koszovót. Ahogyan hajdanán az NSZK-t sem lehetett arra kényszeríteni, hogy ismerje el az NDK-t, bár a de facto elismerés Willy Brandt 1970-es erfurti látogatásával megtörtént.

Belátható, hogy a szerbeket nem volt nehéz sakkban tartani. Ivan Vejvoda, a legismertebb belgrádi elemzők egyike írta, hogy „a globális gazdasági válság közepette, amikor a munkanélküliség az egekbe szökik, és nincsenek új beruházások, a lehető legrosszabb dolog lett volna, ha Szerbia konfrontálódik az unióval”. Nos, ha nincs konfrontáció, akkor a szerb–koszovói tárgyalások témája részben a kétmilliós koszovói lakosság mintegy 6 százalékát kitevő szerb kisebbség autonómiájának, normális életfeltételeinek technikai megvalósítása lesz. Azért csak részben, mert ugyan Szerbiát sakkban lehet(ett) tartani, de ő maga is képes ugyanerre. A koszovóiak számára a szó fizikai értelmében csak Szerbián keresztül vezet az unió felé út. Márpedig ez az út pillanatnyilag el van torlaszolva. A szerbek nem fogadnak el egyetlen, a Koszovói Köztársaság által kibocsátott dokumentumot sem (útlevelet például), és nem engedik be területükre azokat az árukat, amelyeken a „Made in Kosova” jelzés található.

Az egészben az a legmegnyugtatóbb, hogy Szerbia valójában már régen lemondott Koszovó nevű tartományáról, és ha nem is mondja, csak abban érdekelt, hogy csöndben lerázza magáról az egész problémahalmazt, és a horvát példát követve mielőbb fölvétesse magát az unióba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.