Tilalomfák

Az Orbán-kormány teljes mellszélességgel kiáll a 3 százalék alatti deficit mellett, úgy beállítva a történteket, mintha kizárólag az ő érdemük lenne, hogy maradunk az uniós csatlakozás által kijelölt úton.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szemrebbenés nélkül volt képes „gazdaságtörténeti jelentőségű” döntésről beszélni. Az ember meg vakarja a fejét, mert hát mintha nem erről lett volna szó az elmúlt hónapokban, a gazdasági szabadságharc katonái mintha más zászlók alatt vonultak volna hadba.

Fanyalgó kommentárok tálalták ekképp az elmúlt napok történéseit, s miközben a mondatok nem nélkülöznek igaz elemeket, nem árt felidézni, hogy azok a leghangosabbak, akik nem keveset tettek azért, hogy ez a helyzet egyáltalán előállhasson. De lépjünk is túl a kritikusok kritizálásán, épp elég muníciót adnak az elemzésekhez a Fidesz-kormány vezetői.

Akik bizony nem saját belátásukból, hanem külső kényszerítő erők miatt voltak kénytelenek változtatni gazdaságpolitikájukon. Nem hiszem, hogy a credójukat is újrafogalmazták, valószínűleg változatlanul hisznek egy új gazdasági rendben. Ahol újraértékelődik az állam szerepe, s más értelmet kap a nemzeti protekcionizmus – hogy csak néhány elemet említsünk, amelyről valóban érdemes volna elmélyültebben elgondolkozni.

A hitvallás azonban kevés támaszt ad ezekben a napokban az adósságukat egyre nehezebben törlesztő százezreknek. Eljutottunk arra a pontra, amikor már nemcsak a családi asztalnál nézik aggodalmasan az árfolyam emelkedését, hanem már a Fidesz ingerküszöbét is elérte a devizahitelesek válsága.

Hogy miért pont 226 forintos frankárfolyamnál? Történelmi csúcs, kétségtelen, de az elmúlt hetekben nem egy alkalommal döntötte meg az épp aktuális csúcsot a svájci frank jegyzése, számos beavatkozási pont kínálkozott. Végül vélhetően egyszerre túl sok helyről érte elviselhetetlen nyomás a kormányt. Például az uniós pénzügyminiszterek találkozóján, ahol állítólag igen kellemetlen perceket kellett átélnie Matolcsynak.

Gyors, piacnyugtató – de az államnak egy fillérjébe sem kerülő – intézkedésekre volt tehát szükség, s ez meg is látszik a nyolcpontos devizahitel-mentő csomag minőségén. Egyrészt egy sor már létező korlátot erősítenének meg a pénzintézetekkel szemben. Másrészt vannak a csomagban ellentmondásos intézkedések is, az igazi újdonságoktól pedig a bankvezérek izzadtak le. Utóbbiak semmilyen tájékoztatást nem kaptak a javaslatokról –ez is arra utal, hogy sebtében összerakott csomagról van szó.

A törvényt őszre ígérik, de a valóságtól elrugaszkodott javaslatok alapján elképzelhető, nem is az volt a cél, hogy tényleg újabb tilalomfákat állítsanak a bankok és az ügyfelek közé. A forint tegnap erősödött, a piacnyugtatás tehát – úgy tűnik – sikerült. A fideszesek talán abban bíznak, hogy a bejelentésekkel sikerül tartósan csillapítani a piac lázát, s végül nem lesz szükség a drámai szigorúságú intézkedésekre a hitelintézetekkel szemben. Tökéletes gyógymód amúgy sem létezik a devizahitelesek problémáira, legfeljebb egy olyan gazdaságpolitika, ami visszatéríti az árfolyamot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.