Korán-égetés, fasizmus

Néha olyasmiről kell írni, ami nem történt meg, de megtörténhetett volna. Tegnap, miután az amerikai védelmi miniszter és az FBI is jelentkezett Terry Jones lelkésznél, s ráadásul valaki állítólag a tervezett manhattani mecset áthelyezését is megígérte neki, a prédikátor törölte a mára tervezett Korán-égetést.

Néhány hete jelentették be, hogy Gainsville-ben (Közép-Florida) a pár tucat hívőt számláló pünkösdista gyülekezet eléget kétszáz Koránt. A templom nagy bajszú prédikátora ezzel olyan ismertséget szerzett, amelyhez semmilyen jó cselekedet nem segítette volna. E sorok írásakor a Google hírkeresője már 11 ezernél több találatot mutat a témában. A világsajtó, politikusok, főpapok mind vele foglalkoztak. Megemlítette akcióját Obama elnök és a pápa, s megszólalt a világ pünkösdista közösségeinek széles körben elismert vezetője is. A muzulmán tekintélyekről – legyenek radikálisak, avagy mérsékeltek – nem is beszélve. Jones lelkésszel persze nem lehetett vitatkozni. Ő vallási fanatikus, akit a gyűlölet éltet.

Az iszlám világ tekintélyei azonnal az USA kormányzatát hibáztatták. Nehéz ott felfogni, hogy a floridai templomocska akciójába a Fehér Ház nem szólhat be. Leginkább még a helyi tanácsnak és a tűzoltóságnak volt szava ilyen szabálysértési ügyekben: Jones „égetési engedélyért” folyamodott, amit elutasítottak.

Nagyon furcsállom persze, hogy a Korán-égetés tervének kritikusai nem emlékeztettek: bármiféle könyvégetés igen gyorsan akár emberek elégetéséhez is vezethet. Az emberiség történelme sok bizonyítékot tud erre. A XX. századból különösen. Könyvégetés és fasizmus jegyesek. Az iszlám vallási fanatizmus vadhajtásai ellen fasiszta módszerekkel fellépő prédikátor nagyon közel áll azokhoz, akiket egyetemlegesen terroristának minősít. Jones kiáltványával (Az iszlám a sátán!), provokatív PR-fellépéseivel értelmetlen volna vitatkozni. Kénytelen azonban a világ felfigyelni rá, mert a mai körülmények között egy ilyen eszeveszett fellépés önmagában robbanásveszélyes. Lám mekkora visszhangja támadt! Ha lehet valakit médiaterroristának nevezni, nos ő az.

A 2001. szeptember 11-i sokk és az arra adott rossz amerikai állami válasz növelte a paranoiára való globális hajlamot. Az internet elterjedése erre alaposan rásegített. Tehát nem csak azért kell szólni a tébolyult pap ötletéről, mert amiatt más tébolyultak utcára vonulva törnek-zúznak, gyilkolnak. Az elhalasztott Korán-égetés és a körülötte kialakult zaj, ha nem is civilizációs konfliktusról, de civilizációs siketségről szól. Ráadásul mindez ebben az összeszűkült világban történik, ahol a legkönnyebben az álhírek, a vérlázító és utcára hívó felhívások terjednek. Szimbolikus cselekvések okozhatnak tömeges emberhalált.

Ma van kilenc éve, hogy a merénylők által megkaparintott négy amerikai utasszállító géppel ezreket öltek meg. Elpusztult ezzel egy sor illúzió is. A terror, a paranoia még inkább globalizálódott. Fantomháborúk kezdődtek, s tartanak azóta is. A téboly jele Terry Jones floridai könyvmáglyája. Azt mondja, a rendezvényt csak elhalasztotta. Kezében a gyufa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.