A diktatúra melegágya

Ha nem lesz más, nem lesz emberséges a politika, belepusztul az ország. A tavaszi kormányváltást követően óriási várakozások és remények élnek a legszegényebbek, legkiszolgáltatottabbak körében is.

Én is változást akartam évek óta, és úgy is szavaztam, hogy ez megtörténhessen. Rendületlenül bízom a krisztusi, szociális életelvek értelmében, szükségességében, megvalósíthatóságában, az emberek közötti versengés és összefogás demokratizálhatóságában.

Az eddig elfogadott törvények és változtatások döntő többségével egyet tudok érteni. Nem tudom azonban elfogadni, hogy az önkormányzati választásokon való jelöltállítás idejét a húsz éve meglevő 45 napos ajánlószelvény-gyűjtési időről 15 napra korlátozták. Ez nagymértékű kirekesztés a kisebb pártok és szervezetek számára, amely sokszor az indulástól, a választásokon való szabad részvétel jogától és a demokratikus szervezkedéstől fosztja meg őket. Az egész ajánlószelvényes rendezetlenség a mai alkotmányba ütközően akadályozza a titkos és szabad választások megtartását, a parlamenti és az önkormányzati politikusok demokratikus kiválasztását. Olyan listázási és cédulás keretekbe kényszeríti a bátor választókat és induló jelölteket, amilyet csak a borzalmas kékcédulás választási időkhöz lehet hasonlítani. Az emberek elkezdtek félni.

Ezt az elkorcsosult választási rendszert, amely aránytalanul kirekeszti a kicsiket, sürgősen meg kell változtatni. A polgármesteri, főpolgármesteri választásokra szóló aránytalan mennyiségű cédulagyűjtés csak a nagyoknak kedvez. Mai formájában ezt az egészet meg kell szüntetni, mert a manipuláció fészke. A kicsiknek, a pártoligarchák által kiszorítottaknak, esetleg a közülük is kiválasztható, kiválasztódó igazaknak és jóknak, jobbaknak aránytalanul kevés lehetőséget nyújt a megmérettetésre. Ilyen feltételek mellett az 1990-es, 1994-es választásokon a Fidesznek és más akkori újaknak és kisebbeknek esélyük sem lett volna bekerülni a parlamentbe. Irracionálisan rögtönző percemberkék érdekeit szolgáló törvényekre, szabályokra és a többség esélyeit lenullázó törvényekre nincs szükség.

Semmi szükség nincs továbbá a hatalom olyan koncentrációjára, amely a parlamenti képviselőség mellett az önkormányzatokban való politikai pozíciók megszerzését és kisajátítását is akarja. Csak kis ideig lehet, de nincsen hasznára a hazának, a demokratikus hatalommegosztásnak. A politikában minden hatalomkoncentráció a diktatúra melegágya. Aki ilyen helyzetbe kerül, két, sokszor három székben (!) választott politikai pozíciójából, jövedelméből csak egyet tarthasson meg, a többiről három hónapon belül mondjon le, vagy a törvény vonja el tőle, csak egyet hagyva meg.

Janzsó János önkormányzati képviselő- és polgármesterjelölt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.