Demokrácia vagy diktatúra?

Az elmúlt hét legmegdöbbentőbb bejelentése Boross Péter volt miniszterelnök véleménye, miszerint a kormányfőnek kellene kineveznie a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az ombudsmanokat, a felső katonai vezetőket és a legfőbb ügyészt. Ezzel növelné a miniszterelnök hatalmát, és ennyivel csökkentené a köztársasági elnök amúgy is gyenge jogkörét.

Ez a bejelentés szinkronban lehet Orbán Viktor május 25-i bejelentésével a kormányprogramról, hogy a kormány még ebben a ciklusban új alkotmányt akar beterjeszteni a parlament elé. A bejelentést követően a miniszterelnök kezdeményezésére létrejött egy az alkotmány koncepcióján dolgozó bizottság, amelynek Boross Péter egykori miniszterelnök is tagja.

De miért akarja Boross a diktatúra felé vinni az alkotmányt? A volt MDF-es politikus szerint e független szervezetek elnökeit azért kellene a kormányfőnek kineveznie az államfő helyett, mert az előző köztársasági elnök mandátumának idején a parlament csak a sokadik fordulóban választotta meg a jelenlegi legfőbb bírót, Baka Andrást. Ezzel a miniszterelnök akcióképességét is erősítené. Valóban ez lenne a bejelentés igazi motivációja? A mai kétharmados kormánypárti parlamentben ez elképzelhetetlen, hiszen kétharmad és a kormánypárti köztársasági elnök mellett az ellenzéknek nincs beleszólása, még a javaslattétel is csak formai lenne. Tehát ez az indokolás ebből a szempontból sem lenne demokratikus, tovább szűkítené az ellenzék beleszólásának lehetőségét és a nyilvánosságot.

A demokrácia olyan rendszer, amelynek a keretében nyílt versenyben dől el, ki birtokolja a hatalmat. Márpedig ezt a szabad és nyílt választások teszik lehetővé. Ennek pedig előfeltétele a kormányzás átláthatósága, ellenőrzése, a korlátozás nélküli hatalmi monopólium kizárása, a szabad sajtó, a független bíróságok és közintézmények. Az ellensúlyt a köztársasági elnöki rendszer képezi, azaz a hatalom megosztása. Ha ezek tükrében nézzük a jelenlegi kormány első száz napját, a lecserélt kormánytisztviselők százait, a helyükre ültetett, Orbánhoz hű pártkatonákat, az új alkotmány előkészítését, az alkotmányozó tanács létrehozását, akkor látható, hogy az mindenekelőtt ezeknek a demokratikus garanciáknak a kiiktatására, a hatalommegosztás felszámolására, a kizárólagos uralom kiépítésére irányul.

A diktatúra parancsuralom, önkényuralom, olyan kormányzati forma, amelyben a hatalom egyetlen személynek a kezében összpontosul. Jó példa erre Észak-Korea. Ha ez a célja Boross Péternek, szíve joga, de akkor az MDF-ben tanúsított demokratikus tevékenysége hitelt vesztett.

Soós Tamás

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.