Van más megoldás

Válas György (Felhívás csalásra, augusztus 24.) fölháborodik azon, hogy a kopogtatócédulákat nagyüzemi módon lopják. Korábban jómagam is közzétettem ebben a rovatban az akkor még szolidabban lopkodott cédulákkal kapcsolatos véleményemet (2010. február 17.), és azt javasoltam, hogy ne a szavazók kapják az ajánlócédulákat, hanem a pártok, igénybejelentés alapján.

Az ott szavazatra jogosult választópolgárok számának 1,25-szörös szorzatának megfelelően (a rontott cédulák pótlása végett), számozott és pártjellel ellátott cédulákat kapjanak. Így megszűnne a lopás, nem gyűjthetne egy-egy párt a másik rovására a szükségleteit többszörösen meghaladó számú cédulát, és az állampolgár több párt indulását is támogathatja, mivel az ajánlás még nem szavazás.

A szavazólapok lezárására sem javasoltam boríték használatát. Az amúgy is öszszehajtogatott szavazólapokat elég egy ragasztócsíkkal ellátott szalaggal, vagy magára a szavazólapra felhordott ragasztócsíkkal körbekötni/ragasztani. Ez feltétlenül kevesebb költséggel járna, és a szavazatszedők is könnyebben bánnának vele. Persze e problémák megoldása nem helyettesíti a húsz évvel ezelőtti, minden ízében idejétmúlt választási törvénynek az elvetését, és új törvény megalkotását.

Salga István Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.