Ököljog

Van egy szürke törvény, a közraktározásról szóló, amelynek anomáliái miatt milliárdos nagyságrendben nyúlnak le pénzeket a magyar gabonapiacon.

Ezt a törvényt valamiért évek óta nem lehet megváltoztatni, holott csak egy rövid paragrafust kellene hozzáadni: a közraktár és a hitelező bank felel azért, hogy a közraktárba adott áru előző tulajdonosa megkapja a vételárat.

Ez nagyjából olyan, mint hogy a fővállalkozó csak akkor kaphatja meg a saját pénzét, ha már kifizette az alvállalkozókat – az is elképzelhetetlennek tűnt a legutóbbi időkig. Van egy banki gyakorlat, amely típusesetben a hitel összegének két-háromszorosát kitevő ingatlanfedezetet követel meg a hitelfelvevőtől.

Némely esetekben azonban az egyik bank nagylelkűen ad 1,4 milliárd forint hitelt, amelynek fedezete mindöszsze egy ipari területté nyilvánított 3,6 hektáros homokföld. A másik bank ugyanekkora homokföldre 3,6 milliárd forint jelzáloghitel-keretet ad. Utóbb derül ki, hogy véletlenül éppen annak a cégnek, amely aztán adós marad a Dél-Alföld jó néhány gabonatermelőjének.

A gabonatermelők eleinte jámborak: telefonálni próbálnak, alkudoznak, ügyvédhez fordulnak. Aztán polgári perre mennek, amit megnyernek, de ettől persze nem jutnak a pénzükhöz. Közben feljelentést tesznek az ügyészségen, rendőrségi nyomozás kezdődik, de jószerével csak a feljelentőt hallgatják ki. A károsult hiába figyelmeztet, hogy még most is vásárolják a gabonát, holott az előzőt sem tudják kifizetni, annyit sem ér el, hogy a ki nem fizetett, de még a raktárban lévő gabonáját nyomozati zár alá helyezzék: legalább addig ne lehessen eladni, míg le nem zárul a nyomozás.

Mire a nyomozás eredménytelenül lezárul – nem lehet bizonyítani, hogy eleve nem akarták kifizetni a búzát, lehet, hogy ki akarták, csak nem sikerült –, akkorra a felszámolási eljárás is megindul a cég ellen. A beszállítóknak nem jut semmi; ami vagyon maradt, viszi a bank. Mondják, majd eladja valami külföldinek. A hoppon maradt gabonások találgatnak: aki megveszi, tán éppen abba a körbe tartozik, amelyikkel a bedőlt cég tulajdonosai alapítottak egy offshore céget.

A legaktívabb tulajdonos, akinek magánemberként nem látszik ehhez elegendő jövedelme, építtet egy 100 milliós, úszómedencés villát. A kárvallottak úgy sejtik, hogy az ő ki nem fizetett pénzükből futja minderre meg három luxusautóra – ezért előtte, az utcasarkon demonstrálnak tábláikkal, miután szabályosan megszerezték a rendőrségi engedélyt. Háttérben a villa, amelyről még az sem jutott eszébe az illetékeseknek, hogy talán egy vagyonosodási vizsgálattal lenne ott keresnivalója az adóhivatalnak.

A most csütörtöki demonstráción azonban egy kicsit elszakadt a cérna. Jött ki nagy autóján a cégvezető, a tiltakozók meg beszélni szerettek volna vele egy pár szót. A rendőrség szerint az egyik demonstráló ököllel ráütött a motorháztetőre, és az behorpadt. Ez azonban nem az ököljog országa – három járőrkocsi vonult azonnal a helyszínre. A fiatalembert előállították, rongálás és önbíráskodás gyanújával eljárást indítottak ellene. Figyelmeztették: tettéért akár öt évig terjedő börtönt is kaphat!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.