Nem szabálysértés –bűncselekmény

„A fiktív bejelentkezés szabálysértés” –állítja Lencsés Károly az augusztus 21-i lapszámban megjelent cikkében a monoki polgármester ajánlatáról, hogy az állampolgárságot az új törvény szerint megszerző külhoniaknak azonnal állandó hazai bejelentőt állít ki egy hamis címre.

A fiktív bejelentkezés nyilvánvalóan csak a bejelentkező részéről szabálysértés. Az az önkormányzati tisztviselő vagy tisztségviselő viszont, aki kimondottan felajánlja, majd megvalósítja, mégpedig tömegméretekben a fiktív bejelentők kiállítását, gyanúm szerint már közokirathamisítást követ el, ami viszont már nem szabálysértés, hanem hivatalból üldözendő bűncselekmény. Adott esetben valószínűleg bűnszövetkezetben elkövetve.

Ráadásul itt felmerül egy másik bűncselekmény alapos gyanúja is: a választási csalásé. Ezt elkövetik azok az önkormányzati tisztviselők és tisztségviselők is, akik tudatosan azért állítják ki a hamis bejelentők özönét, hogy azok kedvezményezettjeit hamis választójoghoz juttassák (mert valószínűleg erre megy ki a játék), de azok a hamisan bejelenkezők is, akik ténylegesen élnek az így csalással megszerzett „választójogukkal”.

A kérdés már ezután csak az, hogy a törvénysértésekben nagy rutint szerzett polgármester saját ötletéről van-e szó, vagy pedig valakik Budapestről „súgtak”-e neki.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.