A gyestől nem lesz több gyerek

A napokban értesültem róla, hogy a kormány vissza kívánja állítani a 3 éves gyest a „gyerekvállalási kedv” erősítésére. Voltak, akik bírálták, illetve kételkedtek ennek hatásosságában. Ez a tervezett intézkedés valóban sokkal inkább kampányfogás, mint értelmes és reális esély a „gyermekáldás” növelésére.

Hasonló hangokat hallani olykor civil szervezetek képviselőitől is, de azok a nyilatkozatok sem egyebek, mint handabandázások, amelyeknek alig-alig van valóságalapja, vagy egyáltalán nincs, és inkább az ismeretek hiányán alapszanak.

Ha megnézünk egy éves népességnövekedési táblázatot – amely bármelyik atlaszból vagy statisztikai évkönyvből kiírható –, látszik, hogy a legszegényebb országokban a legnagyobb a népességnövekedés. A gazdagabb, jól élő Európában és más magas életszínvonalon élő országokban a népszaporulat csak törtrésze az előbbieknek. Míg éppen a volt szocialista országokban (ahol a gyest kitalálták) népességcsökkenés tapasztalható. Vagyis a gyes vagy a gyes időtartamának növelése semmilyen hatást nem gyakorol a népességnövekedésre. Ezt talán érdemes lenne néhány politikusnak is átgondolnia. Ott, ahol a gyermek megjelenését áldásnak tartják, és ez évszázaddal ezelőtt így volt Magyarországon és Európában is, ott népességnövekedés van. Ahol „gyerekvállalásra” anyagiakkal próbálják ösztönözni az embereket, ott a gyerek megjelenése nem áldás, hanem anyagias gondolkodás része. Megjegyzem: a gyest ettől függetlenül jónak tartom, és ha az ország teherbíró képessége bírja, vagy inkább bírná, a hároméves időszakot sem tartanám helytelennek. Ettől azonban ez még nem más, mint egy jótékonysági intézmény.

Révai György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.