Gondolják újra, vagy hagyják békén

Az örökségvédelmi hivatali elnökváltásról beszámoló cikkük (Ismét lesz örökségújító program, július 30.) azt a kérdést is fölveti, vajon leválasztják-e a megyei, illetve regionális örökségvédelmi irodákat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szervezetéről, s a megyékhez helyezik-e át őket. A kérdés eleve nem jó: a KÖH egy speciális közigazgatási képződmény, jóval bonyolultabb szerveződésű, semhogy „megyét vagy régiót” alapon alakítható lenne.

Valóban értesülhettünk olyan kormányzati tervről, hogy a középszintű közigazgatást a regionális intézményekből megyei intézményekbe irányítanák. A KÖH azonban ebbe az elképzelésbe csak erősen gyömöszölve férhet bele, ugyanis nem egyetlen közigazgatási szerv, hanem tíz különböző! Ezek közül csak egy, a KÖH központi szerve végez középszintű közigazgatási feladatokat (ő a másodfokú örökségvédelmi hatóság), ő is országosan egyetlenként, tehát éppen nem regionális illetékességgel.

A többiek, a KÖH területi szervei a közigazgatás alapszintjén dolgoznak (első fokon eljáró hatóságok). De még közülük is csak hét regionális illetékességű, mert a Műtárgyfelügyeleti Iroda és a Nyilvántartási Iroda az ország egész területén illetékes. (Meg kell jegyezni, hogy sem a KÖH, sem valamelyik elődje soha nem dolgozott megyei rendszerben, legfeljebb ügyfélszolgálati irodát tartott fenn egy-egy megyei munkatársa számára, így megyei örökségvédelmi irodákról most se beszélhetünk.)

Olyan sajátos, minden bizonnyal az integrált örökségvédelem elvének (vagy inkább jelszavának) köszönhetően túlbonyolított közigazgatási berendezkedésről van tehát szó, amit vagy az alapjától újra kell gondolni, vagy jobb hozzá se nyúlni. Halmi Nándor építészmérnök

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.