Felhívás csalásra

Írják az augusztus 18-i lapban (Felfeszített postaládák), hogy megint kifeszítik a levélládákat az ajánlócédulákat tartalmazó borítékokért. A reggeli tévéhíradók viszont azzal vannak tele, hogy most már postai kézbesítőtől is lopják őket.

Nem értem, mikor jönnek végre rá az arra illetékesek, hogy bűn az üres ajánlószelvényekkel egy borítékban kézbesíteni egy olyan értesítést, amely tartalmazza az ajánlószelvények kitöltéséhez szükséges valamennyi adatot. Ez felhívás bűnre, bűnpártolás, sőt bűnrészesség. Csak egy adatnak kéne hiányoznia az értesítésről, a személyi számnak, helyette az egyértelműség céljából rajta lehetne a néhány számjeggyel kevesebbet tartalmazó születési dátum. Akkor már nem tölthetnék ki érvényesen az ajánlócédulákat arra illetéktelenek.

Ha már a választásoknál tartunk. Évtizedek óta kínlódnak a szavazatszámláló bizottságok a leragasztott borítékok időtrabló kinyitogatásával. Egyesek ezért már azt is javasolták, hogy ne kapjunk borítékot, pucéran kelljen bedobnunk a szavazólapokat az urnába. Csak-

hogy ez rossz javaslat, mert sérti a szavazás titkosságát. A pucéran bedobott szavazólapról kilátszhat a szavazat. A megoldás pedig nagyon egyszerű: csináltassanak a szavazásra olyan borítékokat, amelyeket nem lehet leragasztani, mert nincsenek beragasztózva. Nyolcmillió borítékot már érdemes erre a célra csináltatni, nem muszáj a készből vásárolni. Ha ezek a le nem ragasztható borítékok klasszikus borítékszabásúak lennének, nem „modern” egyenes szélűek, akkor a fülük betűrésével biztonságosan, de könnyen nyithatóan lennének lecsukhatók.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.