A hivatásérzet nem magánügy!

Nemrég egy vita keretében ebben a rovatban egy orvos kollégám megkockáztatta azt az állítást, hogy „a legtöbb orvos azért lesz az, mert valami különleges elhivatottságot érez arra, hogy szenvedő embertársain segítsen”.

Erre azt a választ kapta, hogy az orvos „nem sámán vagy pap, hanem szolgáltató”, s az, hogy „ő ezt a szakmát ezen túlmenően hivatásként, áldozatvállalásként élie meg, magánügy, ami nem befolyásolja azt, hogy a munkájának a megrendelője a beteg, akitől fizetését kapja”. Nos, ha vannak, akik ezt így vélik, akkor föl-

tétlenül szükséges leszögezni, hogy az orvosi tevékenységhez (mely persze ugyanúgy szolgáltatás, mint a többi foglalkozás!) elengedhetetlenül szükséges az empátia, a beteg ember szenvedésének átérzése. A hivatásérzet tehát egyáltalán nem magánügy, hanem az orvosi munka elengedhetetlenül szükséges lelki attitűdje. A szenvedő embereken való segítés vágya nélkül nem orvos az orvos. (Nagyon szerényen és halkan megjegyezném, hogy igenis van hasonlóság a papi és az orvosi elhivatottság között lelkileg, arról nem is beszélve, hogy a papi pálya is szolgáltatás.)

Tisztában vagyok azzal, hogy vannak szörnyű történetek az egészségügy területén is, de általánosítani és alapvető dolgokat figyelmen kívül hagyni nem helyes.

Dr. Langermann István Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.