Hol a veszély?

Amikor a Fidesz szavazógépe tönkretette a holokauszttagadás tilalmáról szóló törvényt, egy szintre helyezve vele a „kommunista” rendszerek bűnei tagadásának tilalmát, már megírtam (Vágyak, nem tények, március 2.), hogy az „egyensúlyt” teremtő törvényt az egyensúlyt mellőzve fogják alkalmazni, kizárólag a „kommunista” bűnök tagadása ellen. Nem a jóstehetségemre alapoztam ezt a véleményemet, hanem az „önkényuralmi jelképek” tilalmáról szóló törvény alkalmazási gyakorlatából.

„Jóslatom” tragikusan hamar vált be.

Az ügyészség már döntött: vádat emelnek ezen törvény megsértéséért Biszku Béla ellen, mert az 1956. őszi eseményeket ellenforradalomnak nevezte, és tagadta, hogy az utána következő büntetőperek koncepciós perek lettek volna.

A Magyar Sziget nevű, évről évre ismétlődő, nyíltan náci rendezvényen tombol a náci propaganda, botrány botrányt követ, de az ügyészségnek esze ágában sincs a rendezvény betiltását kezdeményezni. Ehelyett azzal van elfoglalva, hogy vádat emeljen egy hajdani politikus ellen, aki két évtizedes mély hallgatását csak azért törte meg, mert két lelkismeretlen jobboldali újságíró csalással, hazugsággal behálózta, ezzel kényszerítette megszólalásra.

Nem akarom fehérre mosdatni Biszku Bélát. A fiatalok kedvéért jegyzem meg, hogy hajdan ő volt a vezéralakja a Kádár Jánossal szembeni sztálinista ellenzéknek, ő szaladt Brezsnyevhez árulkodni, bepanaszolni „revizionizmus” miatt, amikor Kádárék a demokratizálás irányába tettek bizonyos lépéseket. Mára azonban ártalmatlan öregemberré lett. Az ügyészség pedig nem a hajdani valódi politikai bűnei miatt emel vádat ellene, azokért nem is lehet, mert a rendszerváltás úgy zajlott le, hogy ezt megakadályozta, hanem olyan kijelentései miatt, amelyekbe, magányából kirángatva, most hajszolták bele lelkiismeretlen egyének, olyan kijelentései miatt, amelyeknek a szélsőjobboldal, a nácizmus mai nyílt tombolásához képest a társadalmi veszélyességük elenyésző.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.