Blogkóstoló

A Cuba Libre Aetiushoz, a haldokló Római Birodalmat a hun hódítókkal és az elpuhult császárok közönyével szemben menteni próbáló nagy hadvezérhez hasonlítja Szanyi Tibort (http:// kommun1zmustma.nolblog.hu/archives/2010/08/17/Szanyia_magyar_Aetius/): Tavaly FSP egyik blogjába csak egy évszámot írtam: 475.Aztán egy másik írásomban megpróbáltam líraibb képekkel is ecsetelni, mi várható. Akkor arra nem számítottam, hogy lesz egy magyar Aetius, aki megpróbálja hadvezéri minőségében megmenteni azt, ami a tékozló császárok hagyatékából talán menthető.

Szanyi Tibor kampányfőnökként mindenesetre harcba szállt, minden eszközzel, amelyek a mezei csatákhoz szokott, vezetői képességekkel rendelkező emberek ismernek. Szanyi mozgósította saját tisztjeit, aztán a gyalogságot, és megnyert egy csatát. Bizonyított, és megérezte a győzelem ízét és azt a magabiztosságot is, amelyet egy győzelem adhat azokkal szemben, akik csúfosan veszítettek. Kampányfőnökként nyilatkozik stratégiákról, szövetségesekről, „fegyvereket” szerez, és mentális hadviselést folytat, besorol, és sorokat igyekszik rendezni. A császár közben valószínűleg nyaral, de uralkodása kezdete is mindössze arról szólt, hogy a régi arisztokráciára épít és régi stratégiákra, és talán reménykedik abban, hogy az ő Aetiusa majd helytáll a harcban, és talán átengedi Pannonia nagy részét a hunoknak, de azért megvédi a törzsterületeket. Szanyi pedig élvezi a helyzetet, és kiálthatná bátran: érdekel is engem, ki uralkodik alattam császárként!, majd a megfelelő pillanatban kinyújtom kezem a koronáért!

Most mondhatnám azt is, hogy Szanyi stílusa ellenszenves, vele együtt tudjuk, hogy időközben 476 lett, és szinte minden elveszett. Tudjuk azt is, hogy a hadvezérek keze gyakran véres, és az ármányok mindennapjaik része.

Mégsem mondom, hogy ne becsülném Szanyi Tibort. Míg a régi nómenklatúra a régi zsákmány biztosításával van elfoglalva, és a bukott császár emlékiratait szépítgeti, Szanyi harcol. Nemcsak valamiért, hanem elsősorban önmagáért, ezért lett politikus. De legalább tesz valamit. Hol van Kis Péter áldozata, hol van a harcosokat felügyelő Szekeres Imre, hol van a kegyenc Draskovics Tibor és az udvartartás többi figurája? Akik nem elestek a harcban, hanem elmenekültek, és lapítanak. Szanyiban megvan a rafináltság, amely minden szituációban tudja, hogyan kell visszalőni, megvan a hataloméhség mellett a hatalom harci eszközként való értelmezése és a legfontosabb dolog: Szanyi nem fél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.