A kör bezárul

Fiatalabb koromban – mintegy huszonöt évvel ezelőtt – még két világrendszer küzdött egymással. A kapitalizmus (jellemzői: magántulajdon, piaci verseny, többpártrendszer) és a kommunizmus (jellemzői: állami tulajdon, központi irányítás, egypártrendszer).

Húsz évvel ezelőtt a kommunizmus lényegében az egész világon összeomlott. Összeomlott, mert az állami tulajdont, mi gyarló emberek Csáky szalmájaként kezeljük, csakis a saját tulajdonunknak vagyunk a gondos gazdái. Összeomlott azért is, mert a központi irányítás leszoktat minket az önálló gondolkodásról, ellustulunk, a piaci verseny viszont állandó fejtörésre, megújulásra késztet. És összeomlott azért is, mert az egyeduralkodó párt önmagukat tévedhetetlennek hívő vezetői rossz döntéseikkel csúnyán bevihetnek minket az erdőbe.

A Fidesz húsz évvel ezelőtti – és egyúttal a jelenlegi vezetői is – élharcosai voltak a kommunizmus elleni harcnak, akkor még tisztában voltak a piacgazdaság előnyeivel. Mi lehet az oka annak, hogy ezek a vezetőink most viszont állítólag jobboldali alapon állva hasonló eszmékben hisznek, mint amelyek megbuktatásában egykor döntő szerepet vállaltak? Forradalom, monopol párt, tekintélyuralom, állami irányítás erőltetése, magántulajdon akadályozása, pici verseny korlátozása.

A kör bezárul! Lehet, hogy a jobboldal széle és a baloldal széle tényleg összeér?

Sipos László Veszprém

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.