Levélturmix

Túl vagyunk egy-két hét kánikulán, ami jót tett a nyaralóknak, a belvízzel elárasztott szántóföldeknek, és segített az árvizekkel sújtott területek vízmentesedésében, kiszáradásában is. Igen furcsa volt, hogy a televíziók műsorvezetői, de a híradásokat követő meteorológiai jelentők mindannyian nyakig beöltözve tudósítottak a ránk váró hőségről. Azok az emberek, akik krokodilkönnyeket hullatnak a klímaváltozás, az ózonlyuk bővülése miatt, elfeledkeznek arról, hogy a légkondicionáló berendezések is elektromos áramot használnak – nem túl jó hatásfokkal –, s annak is üvegházhatást növelő mellékhatása van. Inkább a jó árnyékolást, az intenzív szellőztetést (ventillátor), esti, éjszakai szellőztetést, a lazább öltözködést lenne célszerűbb népszerűsíteni. Vagy ez a klimatizált tévéstúdiókban nem jut eszébe senkinek?

Mészáros László Kecskemét

Nem értem, honnan veszi miniszterelnökünk azt a tévhitet, hogy a népszavazások erős elnökhöz vezetnek. Mi köze az egyiknek a másikhoz? Szerintem semmi! Ellenpéldának említem Svájcot, ahol minden fontos döntést népszavazás előz meg, de az államelnököt mégsem a nép, hanem a parlament választja meg. Jellemzően nincs is „főállású” államelnökük, ezt a hivatalt turnusszerűen a hét miniszter egyike viseli egy naptári éven keresztül, miniszteri teendői mellett. Mindezt az új elnökünk, aki Bernben is volt nagykövet, bizonyosan tudja. Miért nem világosította fel munkaadóját? Érdekesség, hogy amíg a nőknek Svájcban a hatvanas évekig még választójoguk sem volt, most az ország három legfelső méltóságát is nő tölti be (az alsóház és a felsőház elnöke, valamint az ez évi államelnök).

Pálos György Zürich

„A szegénység nem ment föl a jogkövető magatartás alól” – nyilatkozta lapjuk szerint Lázár János, a sokak – köztük az adatvédelmi biztos – szerint súlyosan jogsértő „szégyenlista” szerzője (Lázár János, ha kell, elmegy a falig, július 28.). Ebben tökéletesen igaza van. Csakhogy szerintem a polgármesteri tisztség sem, és a kormánypárti képviselői pozíció sem ment fel a jogkövető magatartás alól. Ne hivatkozzon a jogkövetés kötelezettségére az, aki éppen jogot sért!

Válas György Budapest

Szeretnék reflektálni a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. által küldött fogyasztói tájékoztatóra, a részszámlához csatolt külön számláról. A mellékelt levélnek politikai színezetet adtak a Bajnai-kormány utolsó intézkedésének tartva. A magam részéről azt gondolom, évek óta ezt a gyakorlatot űzik. Évek óta hoznak olyan rendeletet, melyben augusztusban januártól visszamenőleg megfizettetik velünk a vízdíj különbözetét. Ha elmegyek a boltba kenyeret venni, mindig a valóságos árat fizetem. Nem tehetik meg, ha emelik a termék árát, hogy januártól visszamenőleg fizessek a kenyérért. A DRV Zrt.-vel mi, az ügyfelek szolgáltatási szerződést kötöttünk, mely kétoldalú megállapodás a két fél között, papíron így kellene lennie. Ezzel szemben kényük-kedvük szerint változtatnak a víz árán, a vízszámlán már eligazodni sem lehet. Sok embernek megfizethetetlen. Remélem, egyszer megéljük, hogy nem hivatkoznak mindig a kormányra, és a szerződési kötelezettségüket betartják.

Rejtő Gábor Keszthely

Minden fideszes politikus, minden kormányhoz közel álló közgazdász úgy nyilatkozik, a kormány gazdaságpolitikájával nincsen semmi probléma, ez kell az országnak, ez teszi majd helyre a nemzetközi pénzvilág hitelezőinek gondolkodását. Legyen igazuk! Ezt kívánná nemzeti érdekünk, azonban mint tudjuk, az általános nemzetközi pénzvilág érdekei felülírják egyes országok érdekeit. Hatványozottan érvényesül ez akkor, ha az adott ország nem tagja az euróövezetnek. Ugyan már kaptak pár ébresztőnek szánt pofont, amit persze tagadnak, szinte sikernek állítják be, de a forint árfolyamának alakulása fehéren-feketén cáfolja ezt a kommunikációt. Magyarország leminősítését szépen összehozta Orbán és Matolcsy, a két „szakértő” Kósa és Szijjártó segítségével. Persze, ha céljuk a forint gyengítése, akkor mindezt visszavonom, de ez esetben ezt be kellene vallaniuk a devizahiteleseknek. A kormányzati magabiztosság kommunikációja a kapkodó, átgondolatlan gazdaságpolitika takargatását szolgálja. És ennek igen nagy ára lesz.

Tősér István Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.