A sokszínűség az erőnk

Az MSZP nyitott a politikai vitákra, keresi szövetségeseit, és kész az együttműködésre mindenkivel, aki a baloldali értékek mentén politizál, aki a kormány szegény-ellenes politikáját, a Fidesz-centrum túlhatalmi törekvéseit, modernizációellenes és antidemokratikus intézkedéseit őszintén elutasítja.

Alig telt el két hónap az új kormány megalakulása óta, és már látható, hogy a populista és demagóg álarc mögött egy „rendies” és tekintélyuralmi rendszer képe bontakozik ki. Olyané, amely a kiváltságos rétegek érdekeit nézi és a társadalmi különbségeket növeli. A Fidesz kétséget kizáróan az élet minden területére ki akarja terjeszteni befolyását. Pártérdekektől vezérelve kívánja alakítani a társadalmi folyamatokat. Az ideológiai hátteret tagadva a „józan észre” hivatkozva el akarja téríteni a haladás útjáról Magyarországot saját hatalmának és megszerzett pozícióinak megtartása érdekében, szétfeszíti a konvencionális kormányzati kereteket és felrúgja a társadalmi együttélés normáit.

Ebben a helyzetben a baloldalnak nincs más útja, mint az együttműködés felajánlása azok számára, akik maguk is érzik és felismerik a társadalmi önvédelem megszervezésének elementáris szükségességét.

A baloldal nemcsak itthon, hanem mindenhol a világon az útkeresés stádiumában van. A nemzetközi baloldal épp ugyanúgy kutatja helyét és jövőjét, mint a magyar baloldal, benne az MSZP is. Határozott véleményem, hogy a globális kapitalizmus által kínált ideológiai irány eredeti formájában mára tarthatatlanná vált. A neoliberalizmus csődöt mondott. A piacgazdaság emberarcúvá tétele az új ideológia egyik alapvetése. A mára körvonalazódó új ideo lógiai irányt – mint ahogy Önök is megfogalmazták levelükben (Vajnai Attila–Kalmár Szilárd: Mutyi helyett baloldali politikát, Népszabadság, július 23.) –a szociáldemokrata eszmerendszer alapjain jelölhetjük ki a baloldali gondolkodásúak számára. Azonban meggyőződésem szerint ezek az új baloldali értékek a hagyományos szociáldemokrácia kereteit is szétfeszítik, mert meg kell felelniük a megváltozott gazdasági és társadalmi környezetnek.

Ez a fajta megújulási szándék és szilárd elkötelezettség teremt lehetőséget arra, hogy mi itt, Magyarországon a korábbinál jóval szélesebb társadalmi bázison építhessük ki képviseletünket a jobboldal arrogáns, mindenen átgázoló politikájával szemben.

Ez közös felelőssége minden baloldalinak és demokratának.

A baloldal egységes, de nem úgy, mint a Fidesz jelentette jobboldal. A baloldalt nem lehet egy zászló alá terelni. Ettől az, ami. Nekünk természetes a sokszínűség, természetes, hogy álláspontunkat viták során érleljük ki, természetes az is, hogy egyes kérdésekről eltérő az álláspontunk. Ebben van, ebben lehet az erőnk is. Ez jelent kihívást és teremthet alternatívát a Fidesz kaszárnyaszürkeségével szemben. Sokszínűek vagyunk, de sok tekintetben közelebb állunk egymáshoz, mint aztmások feltételezik. A szociáldemokrata értékek, a baloldali gondolat minden nézetkülönbség ellenére összefűz minket.

Ki kell mondanunk, hogy mi baloldaliak nem egymás ellenfelei vagyunk. A mi ellenfeleink odaát vannak a szabadságot fenyegető, antidemokratikus, modernizációellenes, cinikus és populista oldalon. A mi közös ellenségeink ott vannak a kirekesztők, rasszisták és fasiszták között.

Ki kell törnünk a bizalmatlanság és a gyanakvás csapdájából. A baloldal ügyét többféleképpen lehet képviselni, de kötelességünk képviselni minden körülmény között.

Szíves figyelmükbe ajánlom Házidolgozat című írásomat (www.mesterhazyattila. hu), amely megfogalmazza azt az értékrendet és gondolkodásmódot, amely mentén az MSZP megújulását, politikáját képviselem.

Az önkormányzati választások éppen ezért nagy kihívást is jelentenek a baloldal számára. Érdemes megfontolni, mi a leghatékonyabb módja a baloldali értékrend képviseletének a mostani választások előtt. Én együttműködés és összefogás párti vagyok. Az MSZP-nek minden baloldali eszmerendszerrel szimpatizáló csoport támogatására szüksége van, hogy hatékonyan képviselhesse a munkájukból élőket, a kiszolgáltatottakat és az elesett társadalmi csoportokat.

Amikor levelükre válaszolok, egyben esélyt is adunk magunknak és minden baloldali érzelmű ember számára, hogy megismerjük egymás álláspontját.

Esélyt adunk arra, hogy a Fidesz populista és diktatórikus programja ellenében, a haladás, a társadalmi esélyegyenlőség, az igazságosság képviseletével baloldali alternatívát kínáljunk Magyarországnak.

A szerző pártelnök, frakcióvezető, MSZP

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.