Jogi ámokfutás

Lassan három hónapja megy a jogi ámokfutás (többszörös alkotmánymódosítás, törvények átszabása) azért, hogy minden akadály elháruljon a totális hatalomszerzés elől. Konrád György találóan jellemezte ezt „demokratúrának”.

Most nem mennék bele a tételes felsorolásba, Almási József olvasótársam ezt igen frappánsan elvégezte a lap július 17-i számában (Együttműködés vagy színjáték?).

Amit mégis megemlítenék, az az önkormányzati választással kapcsolatos törvények Fideszhez „igazítása”. Még esélyt sem akar Orbán Viktor és csapata adni arra, hogy az esetleg őszig kiábrándulók megtörjék az egyeduralmat (lásd kopogtatócédula-gyűjtési idő, hároméves moratórium stb.).

Jogászként nem akartam hinni a szememnek, de főleg az álságos dumáknak (lásd Szijjártó- és Lázár-nyilatkozatok), és nagyot csalódtam a leköszönő elnökben is. Legalább néhány törvényt előzetes alkotmánybírósági kontrollra tehetett volna, mert azt tudhatta, hogy a megfontolásra visszaküldést a kétharmad úgyis beszavazza úgy, ahogy a miniszterelnök akarja. Így legalább egy-két törvény nem lépett volna hatályba, amíg azt az AB soron kívüli ülésen el nem bírálja. Tudni kell, hogy az utólagosan kért normakontroll évekig tart, és addig az elfogadott törvény hatályos.

Furcsának tartom a választás október 3-i dátumát, mert láthatta az elnök úr, hogy még néhány törvény kiigazítása hátravan. Ha rosszindulatú lennék, akkor az utólagos „hálának” (lásd: megválasztás cirkusza) lehetne tekinteni ezt a kijelölést.

Már csak az hiányzik, hogy az IMF-fel is „izmozzon” a kormány, mert a „hű pártkatonák” ostoba nyilatkozatai következményét szívja a sok devizahiteles.

Egyéb sem kellene, mint az, hogy az „izmozás” miatt lenullázzanak bennünket. Kétlem, hogy a kétmillió szavazójuk erre voksolt.

Herendi Károly Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.