Aszinkron

Egy szavát sem hiszem Orbán Viktornak: dehogyis gondolja, hogy Közép-Európa kulcsszerepet játszhat az Európai Unió Oroszországgal való kiegyezésében. Hiszen pontosan tudja, hogy Közép-Európa nem akar ütközőzóna lenni, s különben is, amire Oroszországnak Európából szüksége van, az nem a Globus konzerv, hanem a fejlett technológia. Másrészt, ami Európának Keletről kell, azt minket kihagyva is meg tudja kapni – erre példa a Lengyelországot elkerülő Északi áramlat gázvezeték.

Amikor Gyurcsány Ferencnek támadt hasonló ötlete, a Fidesz rohantWashingtonba feljelenteni. Az amerikai külpolitikai elit egy emberként horkant fel: „Nem a magyarok dolga, hogy világpolitikát csináljanak!” Egyetlen tekintélyes szakértő akadt, aki óvatosan közbeszúrta, hogy Magyarországnak vannak bizonyos gazdasági érdekei, de ez a hang elhalt a „történelmi okokból Moszkvához dörgölőző szocialistákat” emlegető fideszes politikusok és az általuk mozgósított amerikai „héják” mellett.

2007-ben egy konferencián Orbán összeszólalkozott az orosz nagykövettel, mondván az energiapolitikában Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik, nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző. (Hallott valaki ezen a téren változásról?) A Magyarországot jól ismerő diplomatát vissza is hívták, utódja emberemlékezet óta az első a posztján, aki nem beszéli a nyelvünket. A Magyar Hírlap címlapján így összegezte a vele, a választások előtt közölt interjút: „Az oroszok a Fidesznek szorítanak”. Hát, ha azt mondta az új nagykövet, akkor biztos.

Orbánnak persze igaza van, Európának valóbanmeg kell találnia az oroszokkal való együttműködés „sajátos rendszerét”. Ez tényleg közös érdek, csak a magyar kormányfőnek nem kellene a gondolatot összekapcsolnia a Nemzetközi Valutaalappal való szakításával. Mert ez így úgy fest, mintha az oroszokat a Nyugattal való kapcsolatok valamiféle pótlására, netán kiegyensúlyozására fedezné fel. (A közös keresztény gyökerek emlegetése szintén melléfogás: a moszkvai pátriárka és a római pápa találkozóját nem sokkal könnyebb megszervezni, mint az Úristenét Belzebubbal.)

Szombaton kétoldalas összeállítást közöltünk négy, a világban nyitott szemmel járó értelmiségi, Gombár Csaba, Sz. Bíró Zoltán, Lengyel László és Szilágyi Ákos legfrissebb oroszországi élményeiről. Az írások vezérfonala: Moszkva a Putyin-rendszer kifulladása után újra nyitni akar, és reformokat fontolgat. Vagyis a Fidesz-kormány már megint aszinkronban van a történelemmel, akkor próbál Keletre tapogatózni, amikor a Kreml közvetlenül Berlinnel, Párizzsal, Washingtonnal veszi fel a fonalat.

Amikor a Gyurcsánnyal asszózó Orbán érdeke úgy kívánta, hevesen oroszellenes volt. Most, hogy a nyugati piacok korlátot jelentenek voluntarizmusának, hirtelen Moszkvától (sőt Pekingtől) várja a megváltást. Mindeközben Martonyi János időnként leszögezi, hogy az eddigi érdekalapú helyett értékalapú külpolitikát kell folytatni. Mikor kezdik? Vagy már az értékek is keletiek?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.