Tanács István: Iszap

Azt hinné az ember, nem olyan nehéz eldönteni, hogy kikotortak-e 58 ezer köbméter iszapot 2005-ben a kétegyházi belvíztározókból, vagy nem. Én először megnézném, hogy hiányzik-e ez a tömérdek anyag a tavak fenekéről. Ha azt látnám, hogy a tározóknak alig van medrük, ami van, azt is elborítja a susnya, biztos lennék benne, hogy nem kotortak ki semmit. De azért föltennék egy keresztkérdést: mutassák meg, hová hordták a kitermelt iszapot. Ha nem tudnák megmutatni, bizonyítottnak látnám, hogy a munkát nem végezték el, a 119 millió forintot pedig, amit az állami céltámogatásból elszámoltak rá, valami másra fordították.

A Békés Megyei Közgyűlés nem így gondolkodott. Felszólította Kétegyháza önkormányzatát, fizesse ki a munka után a tíz százalék önrészt. Tette ezt egyformán először a 2006 októberéig regnáló MSZP-s, majd az őket váltó fideszes megye. Egy papírra hivatkoztak, amit a műszaki átadáskor, 2005-ben aláírt Kétegyháza MSZP-s önkormányzata: a munkát rendben elvégezték.

Kalcsó Istvánné, Kétegyháza 2006-ban megválasztott független polgármestere kezdettől azt erősítette: nincs önrész, mert nem volt kotrás! Ez nagy lehetőség lett volna a Békés megyei Fidesznek, személy szerint Domokos László megyei közgyűlési és pártelnöknek, hogy rámutasson: lám, ezek a szocialisták, élükön Varga Zoltán volt megyei elnökkel, nem kotorták a medret, hanem csak eltüntették a pénzt! Ehelyett a fideszes megye is az immár független Kétegyháza ellen fordult. Polgári pert indítottak a község ellen: nem az iszap számít, hanem a papír! A pert három év után elvesztették. Vajon miért nem kereste a 119 milliót Domokos László, akit azóta az Állami Számvevőszék elnökének, a közvagyon legfőbb őrének választottak? Lehet, hogy nem tudott az esetről?

Elég lett volna kinyitnia a megyei lapot, ahol rendszeresen foglalkoztak az üggyel. Mivel a beruházásra felállított közbeszerzési bizottságnak fideszes tagja is volt, lehet, hogy az elnök azért nem kereste a „lét”, mert tudta, hová lett. Lehet, hogy a kétegyházi ügy csak a jéghegy csúcsa: kéttucatnyi Békés megyei településen zajlott hasonló beruházás. Van, aki úgy véli: a felszínen látható ádáz ellentétek mögött a háttérben nagyon is jó volt az együttműködés a szocialistákkal. Domokos „úriemberként” viselkedett az MSZP-s Varga Zoltánnal – a belvízberuházás ügyében épp úgy, mint akkor, amikor 2002-ben megszavazta ellenfelének azt a havi másfél millió forintos jutalmat, amit addig ő élvezett a kétmilliós fizetése mellett.

De ha ennyire finom úriember a számvevőszék új elnöke, hogyan fér ezzel össze, hogy négy év után mégis büntetőfeljelentést tettek a kétegyházi ügyben? Talán mert most az a parancs: le kell vadászni a Bajnai-kormány volt minisztereit, és Varga Zoltánnal kapcsolatban csak ez az ügy jutott az eszükbe? Persze tudom én, hogy nem személyesen Domokos tette a feljelentést. Júniusban ő már készült a fővárosi elefántcsonttoronyba, hogy 2022-ig a közvagyon legfőbb őre legyen. Elhárítja magától az előző életéhez kapcsolódó kérdéseket is, mert nyilván azt hiszi: egyik napról a másikra levakarhatja magáról a ragadós Békés megyei iszapot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.