Gáz van…!

Nagyon aktuálisnak találtam a Népszabadság június 30-i számában megjelent Lehet értelme az árstopnak című cikküket, melyben a Magyar Energia Hivatal távozó elnökét szólaltatták meg.

Az újságíró jó érzékkel feltett kérdésére, miszerint: Sosem érzékelte, hogy a hivatal szabályosan, de részérdekeket szolgál? – elnök úr kitérő választ adott. Megpróbálom azt saját tapasztalatom alapján kiegészíteni, ugyanis a jelenlegi árképzési szisztéma, és az áprilisi gázáremelés közismerten problematikus volta mellett van további is, mely ez idáig – véleményem szerint – nem kapott kellő figyelmet.

Nevezetesen: a térségünkben újonnan megjelenő GDF Suez gázszolgáltató cég ez év január 1-jével alapdíját (nem tévedés!) 75,7 százalékkal megemelte! Ugyan milyen szakmai szempontok indokolhattak ilyen mértékű áremelést? Ennek okán fölhívtam a cég ügyfélszolgálatát, ahol a következő választ kaptam: nemcsak ők, hanem a TIGÁZ is hasonló mértékben emelt alapdíjat, és mindezt a Magyar Energia Hivatal elfogadta, engedélyeztették. Ennyi!

Így lett a havi alapdíj 2010. év elejére 1250 forint, míg fél évvel korábban 711, 2009 januárjában pedig 594 forint volt.

Egy év alatt – kétszeri emeléssel – több mint 100 százalékos áremelkedés! Mindez történt akkor, mikor a háztartások többsége egzisztenciális, anyagi problémákkal küzd, és a magyar gazdaság helyzete is olyan, amilyen!

Szerintem a MEH-nek a fenti áremelések engedélyezésében való nagyvonalúsága igenis részérdekek képviseletére utal!

Mindemellett ismeretes, hogy a magyar energiaáraknak a hazai jövedelmekhez viszonyított magas arányát tekintve hazánk sajnos, az európai országok élmezőnyébe tartozik.

Egy kicsit számolva: csak az előzőekben említett legutóbbi alapdíjemelés – csupán egymillió gázfogyasztóval számolva is –évente 5 milliárd 172 millió Ft-ot vesz ki a lakosság zsebéből úgy, hogy ezért többletszolgáltatást nem kap! Mindehhez pedig a MEH kritikátlanul asszisztált!

Ezek után, csak tudnám, hogy az interjú alanya miért szomorú? A sajnálatos és zsebbevágó tények ismeretében abban biztosak lehetünk, hogy nem a honi háztartások gázszámlái miatt!

A fenti példákra utalva, egyetértek a hivatkozott cikk írójával: lehet, sőt van értelme az árstopnak! Mi több, indoka is!

Cziczovszki Antal Baja

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.