Együttműködés vagy színjáték?

A Fideszes többségű Országgyűlés – 2010. május 22-én – kinyilvánította, hogy „az áprilisi választásokon… a magyarok, ...a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek.”

De mit jelent a „Nemzeti Együttműködés Rendszere”? Mit tudott a választópolgár a választások előtt erről? Ha megkérdezték volna őket, helyeslik-e az együttműködést, bizonyára igennel válaszoltak volna. A kérdés azért sem kerülhető meg, mert a rendszerváltás után 2002-ig még volt valami együttműködés a parlamenti pártok között a legfontosabb nemzeti ügyekben, azonban 2002, de főleg 2006 után a Fidesz részéről szinte semmi.

Sőt kimondva, kimondatlanul az „ott tartunk be a kormánynak, ahol tudunk” a „minél rosszabb annál jobb” taktika jellemezte a Fidesz politikáját. Ennek jegyében megakadályozták az alapvető reformokat, és csak becsülni lehet a kárt, amit ezzel okoztak az országnak és a népnek. Viszont a Fidesz kétharmados választási győzelméből az is kiolvasható, hogy a „zemberek” ezzel is egyetértettek (?). Pedig a Fidesz elnöke már korábban is kinyilvánította, hogy szükségesek a reformok, sőt, kimondottan sürgette azokat. Ezek a reformok már a Fidesz 1998-as programjában is szerepeltek. Most a „program” 5 pontban foglalja össze a fő feladatokat: talpra állítani a magyar gazdaságot, újra rend legyen az országban, megmenteni az egészségügyet, megteremteni a szociális biztonságot, helyreállítani a demokratikus normákat!

Hogy is van ez?

A gazdaságot nem kell talpra állítani, ezt a helyes válságkezeléssel – nemzetközi elismerést is kiérdemelve – megtette a Bajnai – kormány.

Újra rend legyen az országban? Mikor volt itt rendbontás? Amikor az ún. „őszödi beszéd” manipulált közreadása „lázadást” generált. A folytatás ismert. Megmenteni az egészségügyet? Népszavazás kierőszakolásával akadályozták meg az elindult reformot. Minden jel arra utal, hogy most ott folytatódik, ahol abbamaradt? Mekkora árat fizet ezért az ország és a nép? Ki a felelős ezért? Szociális biztonság: az egykulcsos adórendszer a magasabb keresetűeknek kedvez, és ismét leszakadnak a legjobban támogatásra szorulók. Helyreállítani a demokratikus normákat? Demokratikus norma lenne az állami vezetők indoklás nélküli elbocsátása?

Lesz nemzeti együttműködés. Sőt, kötelező jelleggel(?). Eddig nem kellett, csak most, hogy a Fidesz van kormányon? Ez színjáték és népámítás, hisz a kétharmados parlamenti többség birtokában mindent, még a reformokat is végre lehet hajtatni anélkül, hogy saját pártjukon kívül bárkivel is együttműködnének.

Almási József Tatabánya

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.