Blogkóstoló

Koczianpeter az Orbán–Vona-kézfogás után azt taglalja, mit is jelent, hogy Orbán a neonácikkal szemben az MSZP-t tekinti destruktív pártnak (http://koczianpeter.nolblog.hu/archives/2010/07/15/Orbn_az _MSZP-nel/): Amíg az MSZP-vel nem áll szóba, addig az ő szekerüket tolja. Orbán Viktor a Jobbik-frakciónál tett látogatás után azt mondta, mélyen elgondolkodna, ha az MSZP meghívná. Miután a Jobbikhoz már elment, az üzenet világos: még a Jobbikkal is inkább, mint az MSZP-vel. A Jobbiknak elmondta, hogy a gárda létébe nem megy bele, s minden alkotmányos eszközzel fellép az ellen, ha a gárdát szervezik, támogatják. Tehát az MSZP még a gárdát szervező Jobbiknál is rosszabb. Amikor az LMP-nél járt, azt mondta: egyetlen párt van, amely nem a jövőt építi. Nem mondta ki, de az MSZP-re gondolt. Szóval a Jobbik antidemokratikus törekvést támogat a gárdával, ami elfogadhatatlan, s alkotmányos eszközökkel is fel kell lépni ellene – de politikai párbeszéd folytatható velük.

Viszont az MSZP-vel nem lehet párbeszédet folytatni, bár nem tesznek olyat, amely ellen alkotmányos eszközökkel fel kellene fellépni. Nyilván sem a formális logika, sem a demokratikus politikai kultúra alapján nem lehet ésszerűnek nevezni ezt az álláspontot, csak akkor, ha valaki elfogadja Orbán álláspontját, hogy az MSZP persona non grata szervezet (jelentéstani képzavarral kifejezve). Ezek azok a pillanatok a magyar politikában, amikor azt gondolom, hogy állandóan összeér az, ami összetartozik: Orbán és az MSZP kölcsönös utálata. Mesterházy Attila a hétvégi MSZP-kongresszus után a társadalmi ellenállás erőinek megszervezéséről beszélt.

Fájdalom, de nekem ez pont ugyanúgy hangzik, mint Orbán Viktor 2002-ben, pláne 2006-ban és utána. Úgy tűnik, mindkét politikai erőnek szükség van a másik diabolizálására. Másképpen mondva: saját identitását mindkettő a másik létéből is vezeti le. A politikában az érzelmek és a szenvedélyek fontosak. Amíg az MSZP a számkivetett politikai erő, addig semmi baj nincs ezzel a Fidesz-politikával, mert velük együtt egy ország fúj az MSZP-re. Ám Orbán a Jobbiknál tett látogatását azzal indokolta: a nemzeti együttműködés rendszere keretében velük is, akikkel egyáltalán nem ért egyet, le kell ülni beszélgetni. Tehát a nemzeti együttműködés rendszerének az egyik sarokpontja, hogy az MSZP nem tartozik bele.

És ha az MSZP szavazói száma 1,8 millió lesz? Akkor hol lesz a többség, ki nem lesz a nemzeti együttműködés rendszerének része?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.