Kommunista-e a nyugdíjas rendőr?

Kocsis Máté beismerte: semmiféle szakmai oka és alapja nincs annak, hogy a rendőrök, katonák és titkosszolgák európai parlamenti, országgyűlési és önkormányzati képviselővé választását leszerelésük után még három évig tiltsa az alkotmány.

„Politikai döntés nyomán született meg a javaslat”, mondta, hozzátéve, hogy régi politikai cél a fegyveres testületek és rendvédelmi szervezetek depolitizálása. A Fidesz új rendőrséget akar, emlékeztetett pártja választási ígéretére. Szerinte azt is elmondták a kampányban, hogy az ehhez szükséges jogszabályokat módosítják.

Világos beszéd. Bár nem emlékszem arra, hogy a kampányban kilátásba helyezték volna a rendőrök állampolgári jogainak további korlátozását, de ezt Kocsis valószínűleg jobban tudja nálam. Azt viszont egyszerűen csak nem értem, mitől és mennyiben lesz „új” a rendőrség attól, hogy tagjai a leszerelésük után még három évig nem lehetnek képviselők sem helyben, sem országosan, sem uniós szinten, de nyilván ennek is van politikai magyarázata.

Kocsis Máté persze akár igazat is mondhatott volna. Például azt, hogy nem akarják, hogy a rendőrségtől fiatalon nyugdíjba vonult, ilyen-olyan okból leszerelt, gyanús ügyeik vagy az 2006-os őszi eseményekben játszott szerepük miatt eltávolított rendőrök nagy számban jelenjenek meg önkormányzati képviselőjelöltekként a Jobbik vagy az MSZP színeiben. Még kevésbé, hogy később mentelmi jogot szerezzenek. Vagy azt, hogy politikusi pályára lépjenek olyan emberek, akik korábbi hivatásuknál fogva sokat tudnak a politikai elit viselt dolgairól.

Kocsis Máté ehelyett érvelni próbált. „Az elmúlt években, különösen 2006 óta az érintett szervek jelentősen összefonódtak a politikával.” És innen már csak egy lépés volt, hogy nemes egyszerűséggel lekommunistabérencezze az egész állományt azzal, hogy a testületet „szervezetében és szellemiségében is” a kommunista rendszer újjászervezett rendőrségeként azonosította. Tette mindezt két héttel az előző, szocialista kormány által menesztett, majd a második Orbán-kormány belügyminisztere által reaktiváltatott új országos rendőrfőkapitány beiktatása és az új rendőri vezetés kinevezése után.

Persze attól még, hogy Orbán Viktor nevezte ki az új főkapitányt, a rendőrség egésze lehet kommunista. Csakhogy az állomány átlagéletkora nem haladja meg a 30 évet. Tízéves kölykök voltak a múlt rendszer bukásakor, most mégis, pusztán választott hivatásuk okán megbízhatatlanok lettek, annyira, hogy még akkor sem lehet majd megbízni bennük, ha távoznak a testülettől. Nevetséges.

Ennél az érvelésnél már az is meggyőzőbb lett volna, ha Kocsis egyszerűen csak azt mondta volna, hogy „csak”. Megvan hozzá a kétharmaduk, s kétharmaddal a legnagyobb ostobaság is elfogadtatható. Idővel rájönnek, hogy a pénzügyőrök is fegyverrel szolgálják a végrehajtó hatalmat, aztán jöhetnek a mezőőrök, a vadőrök, a halőrök... Ja, és az újságírók, hogy senki ne firtassa, mi végre korlátozzák az előbbiek alkotmányos jogait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.