A lazaczabáló macska

Megy az orosz anyós haza, elutazik Moszkvába nyaralni, otthon lesz egy hónapig, és addig itthagyja nekünk a macskát. Koskának hívják. Mármint a macskát. Undok egy alak, egész nap alszik, és ha felébred, lazactörmeléket követel, mert el van kapatva, és már olyan kövér, mint egy disznó. Ráadásul egy szót sem ért magyarul, úgyhogy oroszul kell becézgetni. Na de én aztán nem becézgetem a lusta dögöt. Rá se nézek, és ha az anyós kiteszi a lábát hazulról, felrúgom a Holdba, fel én, ezt a rohadt dögöt.

A macskája miatt az orosz anyós igazi magyar anyós lett.

Képes hónapokon át akciós csirkenyakat szopogatni, csak azért, hogy a rohadt macskájának a napi lazactörmelék meglegyen. Koska, duruzsolja, és tömi bele az akciós halat. Mi se eszünk lazacot, bakker, legfeljebb ha két hónapba’ egyszer. Ráadásul nem ért magyarul. Mármint a macska. Mert az anyós, az már megért mindent. Mondom neki, hogy anyuka, a kicsi Koskának nem kéne mindennap lazactörmeléket adni, mert fájni fog a pocija, mire az anyós sértődötten húzza az orrát, hogy neki aztán mindegy, ő akár fel is fordulhat, na de a Koska, annak a lazacot oda kell adni mindennap.

Elmegy az anyós Moszkvába, én meg kigondolom, hogy kiadom a macskát bérbe: elviszem macskamegőrzőbe. Nem fogom lazaccal etetni a rohadt dögöt. Egyen tápot az a dög, egyen rendes magyar tápot, mint a többi rendes magyar macska. Na de ötszáz forint lett volna egy napra a macskamegőrző. Egy hónapra huszonötezer forint lett volna a rendes magyar táp, amit ott zabál. Tízezer forint az alom, amibe’ döglik. És még fizessek tizenötezret a szállításért is oda-vissza. Hatvanötezer forintomba lenne, ha megszívatom a dögöt.

És akkor már három napja elment az anyós, és a macska még nem evett semmit, mert én nem vettem neki lazactörmeléket. Nézett rám vádlón, és láttam a képén, hogy ez direkt éhen pusztul nekem, hogy idegesítsen. Adtam neki májkrémet, parizert, szalámit, tepertőt, sajtot, de nem evett a dög.

Csak nézett rám, hogy miért nem adok neki lazacot. Egy hét múlva azt vágta a fejemhez a feleségem, hogy ha nem adok lazacot a macskának, mehetek a híd alá tápot enni én magam. Koska, Koska, gyöngyöm, drágaságom, hüppögte a feleségem, és magyarról hirtelen átváltott oroszra – mire nyivákolni kezdett a kezei között a macska. Úgy sírtak oroszul ketten, mint a csecsemők.

Akkor kifordultam az ajtón, és mentem lazactörmeléket venni, mit bántam, mi lesz. Nekünk zsíros kenyér. Félóra múlva vittem haza a lazactörmeléket, és tömtem a macskába bele. És akkor megszólalt a mobil. Az orosz anyós volt Moszkvából, és azt kérdezte, jól van-e Koska. Mondom neki, hogy jól van a kicsi Koska, épp lazacot eszik a drága. Na de a másik kezemben akkor már ott volt a kés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.