Önkény

Június 12-i számuk olvasói levelei között Sebes Andor azért esett nekem (Indulatos tájékozatlanság), azért vádol politikailag elfogult demagógiával, mert durva jogsértésnek tekintem, hogy Orbán Viktor alkotmányozó nemzetgyűléssé nevezte ki az Országgyűlést.

„A jogot, a jogszerűséget a mindkét oldalon tapasztalható demagógiával összekeverni súlyos hiba.” „Húsz esztendő után legalább a közéletünk iránt fogékony hazai értelmiség felnőhetne a demokráciához, hogy az egyes fogalmakat, jogszabályokat ne mindenkori politikai szimpátiája vagy ellenszenve, hanem az írott jog szerint értelmezze” – írja.

Jó lenne, ha Sebes úr az általa felállított követelményeket mindenekelőtt maga teljesítené. Adott esetben ugyanis ő maga alkalmazza a jogszabályokat demagóg módon a maga politikai szimpátiája szerint.

Már a kiindulása is hamis. Bevezető mondatában azt állítja, hogy „a kilátásba helyezett alkotmányozás miatt háborog” szerény személyem. Aki figyelmesen olvasta a levelemet (Nem erre szavaztunk!, május 28.), az tudja, hogy nem az alkotmányozást, hanem az Országgyűlés alkotmányozó nemzetgyűléssé nyilvánítását neveztem önkénynek.

„Az „alkotmányozó nemzetgyűlés”, mint olyan, a magyar jogrendben ismeretlen fogalom, ez csak politikai kategóriaként értelmezhető” – írja Sebes úr. A magyar írott jogrend csakugyan nem ismeri az alkotmányozó nemzetgyűlés fogalmát. Egyrészt azonban az elmúlt húsz évben számtalanszor elhangzott javaslatok, másrészt a külföldi példák megfelelően körülírják ezt a fogalmat. Alkotmányozó nemzetgyűlésnek mindenképpen csak az adott célra, a cél meghatározta módszerrel választott testület nevezhető. Önkényesen bánni pedig a politikai fogalmakkal sem szabad, azok tartalmát köti a közmegegyezés, a közös szóhasználat.

Mi a politikai önkény, ha az nem, hogy egy más célra, más célnak megfelelő módszerrel választott testületet a hatalom birtokosa egyszemélyi döntéssel alkotmányozó nemzetgyűléssé nyilvánít?

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.