Két héten belül törvény lesz

Alig múlik el nap anélkül, hogy a Fidesz szorgos tevékenységének hála, le ne épüljön valami a demokrácia elemeiből. A kétharmados győzelem után – az 1998–2002-es kormányciklus alapján – nem volt kétségem afelől, hogy Magyarországon állampárti rendszer lesz, a kívülállók megnyugtatására áldemokráciával.

A szakszervezetek, a polgári szervezetek, a parlamentben az ellenzék cincoghatnak egy kicsit, azután a Fidesz eredményt hirdet. Orbán Viktor (és szűk, belső tanácsadói testületének) akarata két héten belül törvény lesz, akár az alkotmány módosítása árán is. Ahogy első miniszterelnöksége idején, O. V. most is kicseréli teljesen megbízható emberekre az állami és a „független” intézmények (ügyészség, Állami Számvevőszék, MNB) vezetőit. Hamarosan illemtudó köztársasági elnökünk is lesz. Nincs már min meglepődni.

Megkezdődött a sajtó, a rádió és a közszolgálati tévéadók átvétele az új médiatörvénnyel. A kormányzással elégedetlen médiumok rövidesen szembe találják magukat a korábbi Fidesz-ciklus intézkedésével: állami vállalat csak a kormány által ajánlott közegben hirdethet. Az ellenzék dönthet: meghajol, vagy megtörik. Készülnek a következő választásokra is, egyelőre a kampányidőszak lerövidítésével, a pártok választási küzdelemre fordítható pénzének befagyasztásával. A kormánypárt majd fedezi szükségleteit a támogatók önzetlen adományaiból.

És most még visszafogják magukat, hiszen ősszel jön az önkormányzati választás.

Faragó György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.