Erősítik a gazdagok védőbástyáját

Kósa Lajos a nemzetközi pénzügyi világot meghökkentő gondolatai után nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy figyelemmel kísérték Orbán Viktornak az Országgyűlésben elmondott 29 pontos akciótervét. A kormány tervének sok olyan eleme van, amelyet érdemes támogatni. A parlamentben az MSZP-frakció mögött többször felfigyeltem arra, hogy a kormányfő azon megállapításait, amelyek segítik hazánk fejlődését az MSZP-frakció megtapsolta. Ezt a magatartást a kormánypárt ellenzéki pártként sajnos egyszer sem gyakorolta.

A legnagyobb érdeklődést a 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcsának bejelentése kísérte. Remélem, hogy nem az áfakulcs növelésével kívánja a kormány megvalósítani ezen tervét. Ugyanis ez az adónem, amelyet 1958-ban először Franciaországban vezettek be, az alacsony jövedelemmel rendelkezőket jobban sújtja, mint a magas jövedelmű egyéneket. Ezért áfát degresszív adónak lehet tekinteni, mert a fogyasztás a szegények jövedelmének nagyobb hányadát teszi ki. A magas jövedelemmel rendelkezők ezzel szemben jövedelmük egy részét megtakarítják, ami kamat és osztalék jövedelem forrása. Az áfakulcs emelése azért sem célszerű, mert inflációgerjesztő hatása van. Így az áfakulcs változatlanul hagyásával nemcsak a szegényeken segít a kormány, hanem az infláció ellen is fellép.

Az egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadó az adószakértők egybehangzó számításai alapján a havi 230 ezer forintnál kevesebb jövedelmet élvezők számára több ezer forint veszteséget jelent.

A Bajnai-kormány jelentősen emelte az alsó adókulcs sávhatárát évi 5 millió forint jövedelemig az adó mértékét 17 százalékban, 5 millió forint felett pedig 32 százalékban határozták meg. A sávhatár emelésével az adózók több mint 90 százalékát a 17 százalékos adókulcs terhelte.

Az Orbán-kormány adórendszer-változtatása viszont a gazdagoknak igen kedvező. Kornai János és sok neves külföldi szakember majdnem lineáris adókulcs bevezetését – vagyis a minimális progreszszivitást – tartja jónak, amikor az adókulcs nem nő sokkal jobban, mint a jövedelem. A túlzott progresszivitás ugyanis a nagyobb jövedelműeket elriasztja a kockázatos beruházásoktól, és gátolja az egyéni kiemelkedést is. A progresszív adózás a többgyermekes családok számára is kedvezőtlen.

1994-től parlamenti felszólalásaimban és számos írásaimban neves külföldi szakértők tanulmányait is felhasználva bizonyítottam, hogy egyedüli járható út az adókulcsok csökkentése, ugyanis emiatt több profit és munkabér marad a tőkéseknél, illetve a munkásoknál.

Érdemes megszívlelni XIII. Leó pápa 1891-ben megfogalmazott gondolatait, amely szerint: „a gazdagok amúgy is körül vannak véve saját védőbástyáikkal, s így kevésbé szorulnak rá az állam védelmére, míg a szegények tömegei, akik semmilyen saját eszközzel nem rendelkeznek érdekeik megvédésére kizárólag az államra támaszkodhatnak”. Az Orbán-kormány egykulcsos adórendszere egyértelműen a gazdagok számára kedvező. Sajnos ez a tény nincs összhangban a szegények mellett kiálló keresztény értékrenddel sem.

A szerző szakközgazda, Hajdúszoboszló

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.