Szlovákia a politikai mérsékletre szavazott

A képlet valójában egyszerűnek látszik: Szlovákia a politikai mérsékletre szavazott a hét végén – piros lapot mutatott fel a konfrontáció híveinek.

A többségi nemzet a mélyszlovák pártokat diszkvalifikálta, az ottani magyarság pedig saját radikálisait szavazta ki a parlamentből. Ivan Gasparovic ugyan újra Robert Ficót bízza meg kormányalakítással, de ez már csak a veszett fejsze nyele utáni kapkodás az eddigi miniszterelnök hűséges fegyverhordozójának számító államfő részéről. Merthogy a Fico–Slota-kurzus megbukott. Annak ellenére, hogy Ficóra rekordmennyiségű voks jutott.

Azzal azonban, hogy túlgyőzte magát, partnerei elől szívta el a levegőt. Így saját politikai terveit kénytelen most temetni egy időre. Hogy meddig? Ő úgy reméli, hogy csupán hónapokra, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy végül igaza is lesz ebben. Fico ugyanis e választások nyomán korántsem lett politikai pária, a most kapott hatalmas pofon ellenére megkerülhetetlen figura marad.

Igen könnyen elképzelhető, hogy Szlovákia politikai bizonytalanságokkal teli hónapoknak néz elébe, amikor is gyenge kormányok próbálják majd egyben tartani a minimális többségű koalíciót, összehangolni a hatalomban részt vevő pártok érdekeit. Nem lesz könnyű dolguk, miközben néhány beélesített bomba máris ketyegni kezdett.

Magyarország számára egyáltalán nem mindegy, hogyan dőlnek majd el Pozsonyban a hatalmi játszmák. Az Orbán-kormány a maga módján segítheti az új hatalom berendezkedését, megerősödését – de ugyanígy Fico visszatérését is előmozdíthatja. A szlovákiai választók a hét végén esélyt adtak a normális kétoldalú viszony kialakításához. Mert hiszen Fico valószínű kiebrudalásával nem utolsósorban elvetették a magyar–szlovák „jégkorszak” prolongálását is további négy évre.

A kapcsolatok kiolvasztása azonban csak lehetőség, messze nem bizonyosság. Ebből a szempontból Orbánék reagálása a pozsonyi fordulatra meghatározó lehet. A magyar kormány egy pozsonyi keresztény-liberális koalícióban mindenképpen kellemesebb tárgyalópartnerre lelhet – ha maga is az eddiginél elfogadhatóbb álláspontot alakít ki a vitás ügyekben. Másképp viszont semmi jóra nem számíthat. Tévedés volna például azt hinni, hogy Pozsony most már le fogja nyelni a kettős állampolgárság békáját. A többséget szerző pozsonyi pártok számára ugyanis éppúgy elfogadhatatlan mai formájában a magyar jogszabály, mint az előző koalíciónak. Csak a pozsonyi győztesek – elődeiktől eltérően – nem a szlovákiai magyarsággal akarják elvitetni a teljes balhét, és hajlandónak látszanak európai módon tárgyalni a megoldásról.

Orbánéknak akkor lehet velük szerencséjük, ha nem ragaszkodnak az erő nyelvéhez. Ez már csak azért is megfontolandó, mert az Orbán-kormány számára amúgy is elkerülhetetlennek látszik Szlovákia-politikájának átértékelése. Ha másért nem, azért, mert szövetségesi elképzeléseit totális kudarc érte szombaton. Az ottani magyar szavazók ráadásul nemcsak a Fidesz által fűtött radikális Csáky–Duray vonalról mondtak lesújtó ítéletet, hanem a kettős állampolgársági törvényről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.