Indulatos tájékozatlanság

A lap május 28-i számában Válas György sajtólevelező a kilátásba helyezett alkotmányozás miatt háborog Nem erre szavaztunk! című olvasói levelében, miszerint ez „hihetetlen pimaszság, hihetetlen jogsértés és hihetetlen önkény”, mi több, „a demokrácia felszámolása és az önkényuralmi rendszer kiépítése”.

„Alkotmányozó nemzetgyűlés” nem is választható olyan szabályok szerint, ahogy most kellett szavaznunk” – írja a szerző. „Abban ugyanis nincs helyük egyéni képviselőknek...”

A jogot, a jogszerűséget a mindkét oldalon tapasztalható demagógiával összekeverni súlyos hiba. Az „alkotmányozó nemzetgyűlés”, mint olyan, a magyar jogrendben ismeretlen fogalom, ez csak politikai kategóriaként értelmezhető.

Csupán annyit jelent, hogy a parlament alkotmányozással (is) kíván foglalkozni, ahogy ez az 1990 óta megválasztott valamennyi országgyűlésnek törvényben biztosított joga lett volna a képviselők kétharmadának támogatása esetén. Más kérdés, hogy összetételüknél fogva a korábbi parlamenteknek erre nem volt esélye. Most azonban a Fidesz–KDNP kétharmados győzelmével ez a jogilag rendelkezésre álló eszköz politikailag is érvényesíthető. Ha tehát az új parlament él az alkotmányban biztosított jogával, sem törvénysértést, sem alkotmánysértést nem követ el, mi több, a demokrácia se biztos, hogy sérül.

Húsz esztendő után legalább a közéletünk iránt fogékony hazai értelmiség felnőhetne a demokráciához, hogy az egyes fogalmakat, jogszabályokat ne mindenkori politikai szimpátiája vagy ellenszenve, hanem az írott jog szerint értelmezze.

Sebes Andor Budapest

-
Lehoczky Károly rajza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.