„Történelmi lecke fiúknak”

Az utóbbi időben sokan sokfélét írtak arról, hogy mit kellene a jelenlegi helyzetben tennie az MSZP-nek. Szerintem a legjobban Friss Róbert cikke (Újraosztás, május 15.) fogalmazta meg a tennivalókat. Amikor elolvastam, Ady Endre Történelmi lecke fiúknak versének címe jutott eszembe, és egy kis kiegészítés.

Úgy gondolom, ahhoz, hogy a „fiúk” megértsék, miről szól a cikk, még visszább kell menniük, egészen az alapokig. Elő kellene venni az értelmező kéziszótárt, és elolvasni, hogy mit jelent néhány szócikk: társadalom, párt, szocialista, kapitalista, osztály és a többi ide tartozó fogalom.

Ha megértik, hogy a párt valamely társadalmi osztály, csoport, réteg céljaiért (boldogulásáért) működő politikai szervezet, akkor már csak vissza kell találni a saját csoporthoz (réteghez, osztályhoz), és el lehet kezdeni építkezni. Ugyanis ha nem képviselnek senkit, csak saját magukat, akkor eltűnnek a süllyesztőben, és a társadalmi csoport talál (kialakít) magának másik képviselőt (pártot). Azt is figyelembe kell venni, hogy a társadalom eltérő (ellentétes) érdekek mentén tagozódik, egy párt nem képviselheti az egész társadalmat. (Ezt lehet hirdetni, de a gyakorlatban megvalósítani nem.) Tudatosítani kell, hogy történelmileg az a dolga a pártnak, hogy megszerezze a hatalmat, de nem zsákmányszerzésre használni, nem azért, hogy ők közelebb kerüljenek a húsosfazékhoz, hanem az általuk képviseltek előnybe helyezésére, azaz azért, hogy a társadalmi csoport az újraelosztás kedvezményezettje legyen.

Ha a „fiúk” idáig eljutnak, akkor van remény, hogy a fenti cikkben leírtak értő fülekre találnak.

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.