Mire jó a kétharmad?

„Kifejezetten drukkoltam, hogy meglegyen a kétharmada a Fidesznek, mert legalább kialakul egy helyzet, amikor a fejlődés hiányát nem lehet az ellenzék mindent blokkoló hatására fogni – olvasható Csányi Vilmos nyilatkozatában (Meg kell tanulni egyedül lenni, május 10.). A neves etológus nyilvánvalóan arra utal, hogy a fejlődéshez szükséges reformokat azért nem hajtották végre, mert az ellenzéki Fidesz úgymond „leblokkolta” azokat. Ez kétségtelenül igaz, de a kormányon lévők is, jobb előkészítéssel, többet tehettek volna a reformok sikeréért.

Ha azonban közelebbről nézzük a történéseket, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy a Fidesz miért akadályozta meg a legalapvetőbb – államigazgatási, felsőoktatási és egészségügyi – reformokat? A kérdés azért is indokolt, mert ezek a reformok a Fidesz 1998-as programjában is szerepeltek, de kormányzásuk alatt – alighanem félve a társadalmi ellenállástól – nem mertek belefogni végrehajtásukba.

A megakadályozás a két elvesztett választást követő – kimondva-kimondatlanul – az „ott tartunk be a kormánynak ahol tudunk”, a „minél rosszabb annál jobb” Fidesz-politikának, a hatalom megszerzésére törekvésnek tudható be.

Orbán Viktor idehaza a „zembereknek” arról szónokolt, hogy a reformok csak a pénzbehajtást szolgálják, viszont szakmai berkekben és külföldön a reformokat sürgette. Tavaly februárban, Londonban a Financial Times című lapnak adott nyilatkozatából tudhattuk meg, hogy ő a reformokat a bürokrácia lefaragásával, azaz, az államszerkezet átalakításával kezdené. Nem szabadkozott az egészségügyi reform ellenzéséért, de mint mondta „nem az volt a megfelelő hely az államszerkezet átalakításának elkezdéséhez”. (?) Megjegyezte, hogy „értékes időt veszítünk.”

Elhallgatta, hogy 2006. július 10-én az „államszerkezet” átalakításához, a közigazgatás átfogó reformjához szükséges, alkotmánymódosítási javaslatot leszavazták a parlamentben. Pedig elfogadása és annak nyomán a régiók létrehozása évi 20–25 milliárd forint megtakarítást jelentett volna az államkasszának.

Mint ismeretes az egészségügyi és felsőoktatási reformtörvényt 2008 februárjában fogadta el a parlament, amelynek végrehajtását a kierőszakolt népszavazással akadályozták meg.

Igaza van Orbán Viktornak, hogy értékes időt veszítettünk. Éppen ezért jogos a másik kérdés, mégpedig az, hogy a reformok megakadályozásával összességében mekkora kárt okoztak az országnak és a népnek? Erre csak becslések vannak, és a lakosság ezt nem érzékelheti. Viszont Demján Sándor az ország egyik legsikeresebb vállalkozója 2009. február 15-én az MTV-ben jól érzékeltette, amikor kimondta: „Ha végrehajtottuk volna a reformokat, a mainak a dupláját kereshetnénk”! Semmi okunk kételkedni Demján szavaiban és értékelésében. Ő a legilletékesebb ennek kimondására.

Most a Fidesz a kétharmad birtokában végrehajthatja az általa megakadályozott reformokat. Vajon mit szólnak majd ehhez a „zemberek”?

Almási József Tatabánya

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.