Látszatfrakció

A május 20-i lap Vélemény rovatában Gyömöre Máté félkolumnás cikkben „elemzi” a KDNP helyzetét (KDNP: a bónusz frakció). Abból indul ki, hogy a KDNP létező párt, amelynek van némi önállósága a Fidesszel szemben.

Ha Gyömöre úr valódi elemző lenne, rég rájött volna, hogy a KDNP nem párt, hanem parlamenti trükk. Ellenzékben ez arra szolgált, hogy a Fidesz több parlamenti tisztségviselői helyhez jusson, mint amennyi megilletné, valamint, hogy elcsaklizhassa az MDF-nek járó parlamenti alelnöki helyet. Most, kormányon az a szerepe, hogy a Fidesz bizonyos, sokaknak nem tetsző javaslatokat ne a saját nevében nyújtson be a parlamentben, hanem ennek a „pártnak” a háta mögé bújva.

Gyömöre úr szerint a KDNP-nek egyszázalékos támogatottságot mértek. Igen, most, amikor a csapból is a KDNP folyik. Amikor azonban Orbán Viktor ezt a trükköt kiagyalta, akkor a KDNP támogatottsága még ennek is csak a töredéke volt.

A KDNP parlamenti frakciója azért akkora, amekkora, mert Orbán Viktor ennyi képviselőt osztott be oda, hogy ne ez legyen a T. Ház legkisebb frakciója.

Önállóság? Kompenzálás a Fidesz támogatásáért? A KDNP azokat a javaslatokat nyújtja be a parlamentben, amelyeket Orbán Viktor kioszt rá. A szavazásokon viszont semmi önállóságuk sincs. Négy év alatt nem volt egyetlen példa sem arra, hogy akár csak a legjelentéktelenebb kérdésben is a Fidesztől eltérően szavaztak volna.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.