A diktatúra útján

„Mélyreható változásokat” ígért Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt a Magyar Köztársaság hatodik Országgyűlésének alakuló ülésén. Beszédében „A Nemzeti Összefogás Programjának” nevezett egy olyan nyilatkozatot, amely nem másról szól, mint az új főhatalom iránti teljes hűségről és odaadásról.

Mi következik mindebből?

Az ország visszatért a személyi kultusz, a politikai diktatúra útjára. Mindezt nem abszolút, hanem mindent elsöprő többséggel törvényekbe is iktathatják, és törvényekbe is fogják iktatni.

1989. október 23-ától, 2010. április 11-ig Magyarországon parlamentáris demokrácia volt. Eddig a hatalmi rendszer alapja az volt, hogy nem jöhetett létre egyetlen személyhez, vagy egyetlen pozícióhoz kötődő főhatalom. A főhatalom megosztott volt, s a főméltóságok mintegy egymás ellenőreiként és fékeiként tevékenykedtek. A jövőben azonban a hatékonyság jegyében a legfőbb hatalmak összevonhatóak lesznek egyetlen kézben. Ez idáig az állam és a törvények, élen az alkotmánnyal védték a lelkiismereti- és vallásszabadságot, a szabad véleményformálást, s demokratikus keretek között a vélemények szabad kinyilvánítását. Sőt, a demokrácia kiskorúsága folytán gyakran a demokratikus kereteken túl is, mert sokakat csak a jó, polgári ízlés tarthatott volna vissza bizonyos megnyilvánulásoktól.

Szomorú, ismerős idők jönnek. A közhivatalokban, az állam által fontosabbnak tartott gazdasági szereplőknél, a kultúra és a média világában karrier- és sorsformáló tényező lesz a politikai elkötelezettség, illetve annak kinyilvánítása. S hátrányba kerülnek mindazok, akiket a hatalom nem tekint majd a maga emberének. És igen, lesz kettős állampolgárság, hiszen potenciálisan egymillió (!) jobboldali szavazatot ér.

Az alakuló ülés hivatalos lezárása után a képviselők egy csoportja meglepően kimunkált stílusban elénekelte a székely himnuszt. Íme, megüzentük szomszédainknak, hogy a revizionista célok a Magyar Köztársaságot teljhatalommal vezető erő által megtűrtekké és felvállaltakká váltak. Így tehát mától ellenségek vesznek minket körül, mert ellenséges országgá tettük magunkat.

A Bajnai kormány által elvégzett munka számos gyümölcse csak eztán érik majd be, ha idejekorán le nem szakítják azokat a gyümölcsöket. Az eredményeket az új kormány magáénak tulajdoníthatja, a nehézségekért és kudarcokért viszszamutogathat. Akik ellenzékben kudarcokat hazudtak, azok kormányon majd sikereket fognak mindenből, ami csak történt s történni fog. S a nép jóindulatának fenntartásáért gyalázhatják, üldözhetik mindazokat, akiket az előző korszak híveinek tekinthetnek.

Magyarországon húsz éven át demokrácia volt. Orbán Viktor „gyökeres és mélyreható”, forradalmi léptékű, a rendszerváltozásnál is jelentősebb változást ígér. Új kormányzati struktúrája is ezt sejteti. Egy demokrata ilyen helyzetben csak ellenzéki lehet.

Nem ennek vagy annak a pártnak, vagy politikai irányzatnak az elkötelezettjeként, hanem csakis a plurális parlamenti demokrácia, a népfelség elvére alapuló köztársasági eszme elkötelezettjeként.

Tudom, e hatalom nem jöhetett volna létre a „szavazófülkékben véghezvitt forradalom” nélkül. Elkerülhetetlenül átmegyünk egy súlyos kataklizmán, ami fájdalmasan meghatározó része lesz történelmünknek. De nincs kétségem afelől, hogy a demokrácia olyan kincsünk, amit hiába rabolnak el tőlünk, mert újra győzedelmesen feltámad, s erősebb lesz, mint akik most legyőzték!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.