Statisztikus többség

Az április 27-i számukban megjelent cikk (Miért vannak ateisták?) több nemzetközi felmérést ismertet, hogy az istenhívők és ateisták aránya hogyan függ össze az iskolázottsággal, társadalmi csoportokkal. Ismeretes, hogy minél primitívebb egy társadalom, és minél tudatlanabbak (vagy intellektuálisan igénytelenebbek) a tagjai, annál nagyobb szerepe van ott a vallásnak. Érthető, hogy az iskolázottsággal általában növekszik azok száma, akik nem hisznek természetfeletti lényekben.

A vizsgálatok csoportokat kérdeznek, hívők-e vagy ateisták? Statisztikus alapon vonnak le megállapításokat. Kapnak százalékos adatokat, pl. 728 oxfordi diák 57,3 százaléka vallotta magát ateistának. A cikk szerint „Az ateista, vagy nem vallásos emberek szélesebb körű és alaposabb tanulmányozása mindenkinek a hasznára válhat.”

Vajon közelebb visznek minket a statisztika adatai ahhoz, hogy ebben a kérdésben állást foglaljunk? Közelebb lehet jutni az igazsághoz többségi véleménynyel, vagyis népszavazással? Merthogy ez itt a fő kérdés. Előfordulhat, hogy valamelyik párt, ne adj’ isten, népszavazást kezdeményez arról, hogy pl. legyen-e kereszt a tantermekben, legyen-e kötelező a hittanoktatás. Belekerüljön-e az alkotmányba, hogy Magyarország keresztény állam. Mint ahogy Irán iszlám állam.

Mikor Einstein publikálta a relativitás tanra vonatkozó tanulmányát, válaszul közlemény jelent meg, mely szerint ostobaság az egész, ezt tucatnyi tudós írta alá. Megkérdezték Einsteint, mit szól a sok tudós véleményéhez. Azt válaszolta: „Ha igazuk lenne, egy is elég lenne.” Enynyit a statisztikus többség véleményéről.

Dr. Várkonyi Tibor orvos-biológus

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.