Lakásfelújítás vagy hiteltörlesztés?

A 2005 nyarán kötött lakástakarék-pénztár szerződésem megtakarítási szakasza 2009. augusztus 10-én lejárt. A megtakarított összeget, miután úgy nyilatkoztam, hogy lakásfelújításra használom fel 2009. december 1-jén a számlámra utalták.

Közben a pénzügyi helyzetem úgy alakult, hogy e megtakarítás és egyéb pénzügyi források felhasználásával egy korábban felvett, a lakástakarék-pénztárban összegyűlt összeg több mint háromszorosát kitevő jelzáloghitelt a futamidő lejárta előtt teljes egészében visszafizettem.

Az 1996. évi 113-as törvény 8. § (1) bekezdés szerint lakáscélú felhasználásnak minősül a lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan bővítése, felújítása, korszerűsítése, helyreállítása, valamint hitelintézet által folyósított és igazolt célra felhasznált munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott kölcsön kiváltása.

A meglepetés akkor ért, amikor a bankfiókban közölték, hogy – a törvényt felülbírálva (!) – nem fogadják el a hitel teljes visszafizetését lakáscélú felhasználásként, ezért az állami támogatást le fogják vonni a számlámról. Az elutasítás oka, hogy a nyilatkozatom szerint felújításra kívánom felhasználni a szerződéses összeget, amelyen nem lehet változtatni (sic!). Való igaz, hogy az eredeti elképzelésem nem hiteltörlesztés volt, azonban a körülmények úgy hozták, hogy eredeti szándékomat megváltoztattam, de a törvényben megfogalmazott lakáscélú felhasználást így is teljesítettem.

Tóth István Hajdúböszörmény

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.