Ismerős irány

Ha ez a kezdet, bársonyos forradalomra számíthatunk. Az új kormánytöbbség ismertté vált törvényjavaslatai alapján nem állítható, hogy az Orbán Viktor által beharangozott rendszerdöntés venné kezdetét. Nem látszik még az sem, hogy a „tisztázatlan, áttekinthetetlen, visszaéléseket és széthúzásokat szülő, a legfontosabb kérdésekben megegyezést hozni képtelen” politika után hogyan jutunk „a szegénységből a jólétbe, a reménytelenségből a remény korszakába”.

A Fidesz elnöke 1998-ban még csupán azt hangoztatta: a jobboldal választási győzelme „több, mint kormányváltás, kevesebb, mint rendszerváltás”. Később derült ki, hogy a végrehajtó hatalom nagyobb koncentrációjára vagy a parlament ellenőrző szerepének korlátozására gondolhatott. Talán.

A hatalom központosítására most is mutatkozik hajlandóság, amit az új kormányzati struktúra világosan jelez. Ez most ráadásul a humánpolitika terén is tetten érhető, hiszen még egy minisztériumi osztályvezető kinevezéséről is egyeztetni kell majd a személyzetpolitikáért felelős tárcával, amelynek vétójoga lesz.

Az Új irány 2010 névre keresztelt törvénycsomag nem hoz markáns változásokat, és új elemekben sem bővelkedik. Legyen kisebb a parlament, s válasszunk kevesebb önkormányzati képviselőt? A pártok évek óta hangoztatják ezt, bár tény: a jó gondolat korábban hatalmi játszmák áldozatává vált. Most döntés születhet, ami gesztusnak szép, más tartalma nincs. Az ezzel járó megtakarítás minimális.

A kettős állampolgárságot sem egyedül a Fidesz akarja, a Jobbik legalább annyira. Tárgyaltak volna róla az előző ciklusban a szocialisták is, de a Fidesz akkor már nem kereste a megegyezés lehetőségét. Miért tette volna, hiszen most övé lehet a dicsőség. Persze a várható nemzetközi botrány is.

Az erőszakos elkövetők harmadik ilyen bűncselekményét nagy szigorral fenyegető „három csapás” amerikai import. Sokak szerint lejárt szavatosságú termék, eredeti formájában itthon nem is használható. Vitatják, hogy jó-e a bíráktól megvonni a mérlegelés lehetőségét, és hogy építenek-e majd börtönöket, vagy a rabok húzzák össze magukat. A visszaesők súlyosabb büntetéséért az MSZP is tett néhány lépést.

Miként a következő újdonság, a közfeladatot ellátó személyek – például a pedagógusok – fokozottabb büntetőjogi védelme érdekében is. Aki nem járatja iskolába a gyerekét, ne kapja meg a családi pótlékot, csak természetben – ez is az Új irány része. De ha a gyermek védelme indokolja, ma is ez történik. Igaz, a gyámhatóság csak a pénz felét tarthatja vissza a gyermek javára, de emiatt új irányról beszélni túlzás.

Jogi abszurd viszont az, hogy kötelezzék a kormányt: szó nélkül fizesse ki a 2006. augusztus 20-i tűzijáték vagy a 2006. őszi zavargások miatt peresített összes követelést. Viszont valóban Új irány, hiszen egyetlen tollvonással feleslegessé tenné a kárigényt megalapozó bizonyítást, ami a Fidesz alelnöke szerint csak „állami huzakodás, vacakolás”.

A csomagban ennyi van. Hogy miként jő el a jólét és a remény korszaka, még nem derül ki belőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.