Egy kis adó védelmében

Most, a kormányváltás küszöbén csak azt lehet hallani, hogy egyszerűsíteni kell az adózást, csökkenteni kell a bürokráciát, stb. Ez így rendben is lenne, de az adózás egyszerűsítésével nehogy a gyereket is kiöntsük a vízzel. Itt pontosan a szakképzési hozzájárulásra gondolok, amely mint kis adó, könnyen a fenti törekvés áldozatává válhat.

Véleményem szerint ez az egyetlen kis adó, amely igen fontos és hasznos szerepet töltött, és tölt be még ma is. Számos szakközépiskola köszönheti ennek a képzés színvonalát. A szakképzett munkaerőt igénylő vállalatok ugyanis felismerték, hogy ha megfelelő ismeretekkel rendelkező munkaerőt akarnak, akkor nekik kell kézbe venniük a szakképzést. Ami annyit jelent, hogy jelentős, többmilliós összegekkel célzottan, egy adott képzés javítására irányuló támogatást adtak, s nyomon is követték a megvalósulást. Ezzel részben állami, részben önkormányzati (fenntartói) feladatokat vettek át önkéntesen.

Számos ilyen beruházásról, laborok kiépítéséről tudnék beszámolni. Ha ezt az utolsó lehetőséget is elvennék a szakképzéstől, akkor az amúgy is siralmas állapotok tovább romlanának, ami versenyképességünket tovább rombolná.

Tisztelt döntéshozók, kérem ezt ne tegyék, őrizzék meg a szakképzésit! Egyszerűsíteni persze szabad!

Ábrahám László Debrecen

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.