Arrogancia vagy átmentés?

Érdeklődéssel olvastam Dr. Alexin Zoltán írását az egészségügyi kormányzat által folytatott jogellenes adatgyűjtési és adatkezelési gyakorlatról. (Beteges adatgyűjtés, április 26.) Az ott megfogalmazottak teljes mértékben összecsengenek a lombikbébi-kezelések területén szerzett saját tapasztalatainkkal.

A szolgáltatók a kezeléseik eredményeit hetente jelentik az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézetnek (EMKI). Adatvédelmi okok miatt a taj számot egy ún. „kapcsolati kóddal” helyettesítik. A lombikbébikezelések eredményeként bekövetkezett szülésekről a taj számmal és kapcsolati kóddal is rendelkező OEP tájékoztatja az EMKI-t. A kapcsolati kódokat meghatározott rövid határidőn belül meg kell semmisíteni, hogy a személyes adatokat később ne lehessen ezek alapján azonosítani.

Meglepetésünkre az EMKI egy olyan időpontban korrigálta korábbi statisztikáját, amikor a kapcsolati kódot minden érintett félnek már meg kellett volna semmisítenie. Az a tény, hogy az EMKI újabb adatokat szerzett az OEP-től, bizonyítja, hogy a kapcsolati kódokat – amelyek éppen azért kerültek alkalmazásra, hogy a személyes adatokkal ne lehessen visszaélni – nem semmisítették meg, így jogellenesen beazonosíthatók a betegek és a kezelések.

A legnagyobb felháborodást azonban az váltotta ki, hogy az adatszolgáltatás ellenőrzése során a taj számok kezelésére nem jogosult EMKI főigazgatója betekintett a betegek kórlapjaiba, amelyekben a taj szám mellett név és személyi adatok is szerepeltek. A meddőséggel kapcsolatos bizalmas adatokról nem is beszélve.

A kiszolgáltatott meddő párok személyes adatait a gyakorlatban tehát semmi sem védi. Az EMKI hozzáállása alapján nehéz eldönteni: csak hatalmi arroganciáról van szó vagy – a cikkben foglaltaknak megfelelően – valóban az „adatbázisok átmentése” folyik.

Prof. Dr. Kaáli Géza egyetemi tanár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.