Hogy válhat Orbán államférfivá?

Az új kormány eddig bemutatott tervei semmi olyat nem jeleznek, ami érdemi változást jelentene az ország gazdaságában. A minisztériumi átszervezéseknek semmi értelmük: félévnyi zavar a közigazgatásban, egyes csúcsminiszterek túlhatalma és fontos területek háttérbe szorítása...

Matolcsy György miniszterjelölt ugyan friss nyilatkozatában már csak 850 ezer új munkahelyről beszél, de ezek jó része állami támogatással, olyan piacokon valósulna meg, ahol a fizetőképes kereslet látványosan csökkent. Eladatlan lakások tízezrei mellett állami támogatással újraéleszteni a lakásépítést vagy a kihasználatlan wellness-szállók mellé újabbakat építeni igazi keynesi idea: egy lyuk kiásása és betemetése is megéri az államnak, ha ezzel munkahelyet teremt. Csakhogy a mi államunknak ilyesmire nincs pénze. Amennyi van, abból a vállalkozások adó- és járulékterheit kellene csökkenteni, hogy azok a vállalkozások jussanak levegőhöz, amelyek valós pia ci igényeket elégítenek ki.

Ma már nyilvánvaló, hogy a Fidesz kezében sincs csodafegyver a gazdaság élénkítésére.

Van azonban két olyan terület, ahol viszonylag csekély kiadással bebizonyíthatja Orbán Viktor, hogy távlatosan gondolkodó államférfi. Az egyik az oktatásügy.

A 60-as években, az USA-ban Kennedy, majd Johnson elnök bevezette az iskolabuszoztatást, a fekete gyerekek „bekeverését” a jó minőségű iskolákba. Nálunk is van lehetőség erre, elsősorban a városok körzetében, ahol a legjobb alapítványi és egyházi iskolákba is lehetne hátrányos helyzetű gyerekeket elhelyezni, az önkormányzatiak mellett. A tehetségesebbeket erősebb, a gyengébbeket átlagos iskolákba.

Ahol pedig a távolság miatt ez nem lehetséges, ott hétközi, bentlakásos napköziket lehetne a jó iskolák mellé telepíteni (a létszámcsökkenés kompenzálására is!), ahol a gyermekekkel a hét öt napján elhivatott pedagógusok intenzíven foglalkoznának hátrányaik leküzdése érdekében. Ez a lépés korszakos jelentőségű lenne, és 15–20 éves távlatban jelentős részben enyhítené a szegregációt, az esélykülönbségeket, és jelentős, erős bázist adna a szakmunkásképzésnek. A program költségei részben megtérülnének a kisiskolák megszüntetésével. A kisebb méretű és igényszintű buszok pedig hazai gyártásúak lehetnének.

Iskolabuszoztatás nélkül ma nem lehetne fekete elnöke Amerikának.

A másik lehetőség távlatos intézkedés megtételére a nyugdíjrendszer végleges megoldása. A kereszténydemokraták javaslata a svéd nyugdíjrendszer bevezetésére nem az ördögtől való. (Bokros Lajos is az egyéni számlák rendszerét favorizálja). Bár nem azért, amit Varga Mihály mond, hogy a svéd nyugdíj nagyobb, mint a magyar, hiszen ez az állítás nem veszi figyelembe a gazdasági fejlettségben és a kultúrában meglévő hatalmas különbséget.

Hanem azért, mert ösztönözne a járulékfi zetésre, amire ma nagyon csekély a hajlandóság hazánkban.

Csak egy tényt nem említenek az új kormánypártok. Azt, hogy a svéd nyugdíjrendszer alapjait a Horn-kormány már megteremtette a magánnyugdíjpénztárak megalapításával és a járulékok negyedének odairányításával, méghozzá azzal a többlettel, hogy nem virtuális, hanem valóságos számlán tartják a befizetők pénzét. Orbán Viktor előző kormánya rongálta meg ezt a rendszert az oda irányított pénzek negyedének elvonásával. (Medgyessy kormánya is csak fokozatosan állította vissza a korábbi mértéket.) A kereszténydemokraták állítása, miszerint a svéd rendszerrel a költségvetés évi félezermilliárdos tehertől mentesülne, hamis, mert ez azt jelentené, hogy a jövőben csak virtuális számlán tartanák nyilván a befizetéseket, ezzel pedig a demográfiai trendeket tekintve katasztrofális helyzetbe hoznák a következő nemzedékeket. A magánpénztárak megszüntetése vagy megcsonkítása a jelenlegi fogyasztás növelése érdekében a jövő nemzedékek elleni bűntett. Orbán akkor bizonyítaná, hogy igazi államférfi, ha a magánpénztárba történő (valóságos) befizetések fokozatos növelésével szélesítené a leendő svéd modell alapjait.

E távlatos intézkedéseket a gyors, mesterséges élénkítés hívei persze elutasítják, de egy távlatosan gondolkodó államférfi nem rájuk figyel.

A szerző mérnök-közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.