Üzenet Orbán Viktornak

Magyar voltam tegnap, amikor két, kisebbségben maradt pártra szavaztam, tehát vesztettem a választási verseny tekintetében.

Magyar vagyok ma, amikor szót emelek azért, hogy ön beszédeiben tartsa tiszteletben a másképp gondolkodó és másként választó állampolgárokat.

Magyar leszek holnap és mindennap, amikor arra törekszem, hogy senki ne sajátítsa ki az országot, az mindig sokszínű maradjon.

Ön győzelmi beszédeiben mértéktelen általánosításba bocsátkozik a magyarokat illetően:

„A magyarok a mai napon ismét felemelték a fejüket, és ítéletet mondtak egy korszak felett.”

„Magyarország polgárai megmutatták, hogy Magyarország egységes.”

„Magyarország munkát, rendet és biztonságot akar.”

„Magyarország polgárai ma este megmutatták a világnak, hogy ismét jó magyarnak lenni.”

„Magyarország felemelt fejjel tért vissza a történelem főutcájára.”

Ön ugyanakkor szerénységet és alázatot ígért, és minden magyar ember hozzájárulását kérte az ország ügyeinek előreviteléhez. Én azzal kezdem, hogy szólok: ígéretét és kérését hiteltelenné teszi, ha nem tartja tiszteletben azok véleményét és önérzetét, akik nem a Fideszre voksoltak, akik nem önt támogatják a magyar politikai életben. Itt az idő a szónoki fogások és hangzatos kijelentések iránti igényt alárendelni a tiszta beszédnek! A „Csak a Fidesz” felkiáltás választási szlogenként viselhető. Közjogi méltóság várományosaként az országhoz intézett beszédben a „csak mi” attitűd: közvetett jogtiprás.

Kétmillió-hétszázezer Fidesz-szavazó nem egyenlő Magyarországgal, a magyarokkal. Így fenti kijelentéseivel erőszakot tesz a többi magyar állampolgáron: vagy kirekeszti őket a magyarság közösségéből; vagy más irányú állásfoglalásuk, illetve tartózkodásuk dacára önkényesen a saját táborába sorozza őket. Feltételezem, hogy egyik sem áll szándékában.

A demokratikus köztársaság és az emberi szabadságjogok tiszteletével nem egyeztethető össze, hogy bárki az állampolgároknak a nemzet közösségéhez való tartozását választási szavazatuk szerint minősítse – még közvetett módon sem. A demokrácia és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett elkötelezett miniszterelnök-jelöltnek különösen ügyelnie kell rá, hogy beszéde se szó szerint, se összhatásában ne legyen kirekesztő, mert azzal állampolgárok tömegeinek önérzetét és jogbiztonságát sérti meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.