Amitől Orbán legjobban fél

Ezt is megértük: Kövér László a Fideszben a nyugodt erő, aki nem felkorbácsolja, hanem éppen hogy lehűti a várakozásokat. Ő az, aki minden eddiginél egyértelműbben kimondta, mivel számol a leendő kormányzó párt az adózásban.

Kövér megszólalásait a Fidesz támogatói körének jobb oldalán mindig is a legnagyobb szimpátiával fogadták. A legutóbbi időkig (a Jobbikkal való egyértelmű, durva szembefordulásig mindenképpen) úgy és azt mondta, amit ott hallani akartak. Kövér László nem a Fidesz „írói munkássága”, szavait érdemes komolyan venni akkor is, ha éppen nem azt és nem úgy mondja, mint a párt aktuális kommunikációs fő sodra. Sőt akkor érdemes a legkomolyabban venni.

Kövér László ugyanis nem Mádi László, akinek elfelejtettek szólni, vagy nem vette észre, hogy mi az, amit nem lehet mondani akkor sem, ha éppen az a szakmai meggyőződésünk. Ő nem az, aki nem tud lakatot tenni a szájára, vagy akinek nem lehet lakatot tenni rá, hanem az, aki tudja, mikor nyílik a zár.

Kövér valójában a Fidesz kimondóembere. Most is az volt Komlón, amikor a távoli jövőbe tolta a vállalkozók és a munkavállalók adóterheinek lehetséges csökkentését. Legyinthetnénk rá azzal, hogy mit ért Kövér az adókhoz, ebben a kérdésben nem ő mondja a tutit, de nem lenne igazunk. Biztos győzelme tudatában a Fidesz az elmúlt hónapokban több meghatározó kérdésben foglalja el azt az új pozícióját, amelyből kormányozni akar. A választókat leginkább befolyásoló, zsebre menő kérdésekben szinte tyúklépészszerűen teszi mindezt. Adóügyekben például több kommunikációs kanyar után jutott el a válság ellen markáns adócsökkentést követelő helyzetből a közterhek mérséklésének lehetséges idejét és mértékét mindinkább elmosó ígéretig.

– Bízzanak bennem, lesz adócsökkentés – jelentette ki mindezek után tegnap Rakamazon Orbán Viktor, aki ezzel formálisan visszalépett eggyel Kövérhez képest, fél szemmel a második fordulóra figyelve. Aki azonban heteken belül új rendőrőrsöket akar nyitni, tételes listája van a kivizsgálandó ügyekről, annak adókérdésekben ennél kiérleltebb elképzelései lehetnek. Nyilván vannak is, hiszen nem megszerezni volt nehéz a hatalmat, hanem kivárni.

Varga Mihály, Matolcsy György, és ebből fakadóan Orbán Viktor pontosan tudja, hogy mikor lesz itt lehetőség radikális vagy akár csak érdemi adócsökkentésre. Csak legfeljebb nem bontották még ki az igazság minden részletét. Nem bevallani, elmagyarázni, megindokolni lesz ezt nehéz, hiszen simán rákenhető az előző kormányokra – és nem is minden ok nélkül.

Azokkal lesz nehéz mit kezdeni, akik valóban elhitték, hogy „Viktor majd pikk-pakk megoldja”. Meg azokkal, akik abban a hitben húzták be az ikszet, hogy a távozó és az érkező politikai kurzus között az igazság kimondása vagy elhallgatása jelenti az éles választóvonalat. Ha ez a hit egyszer megrendül, akkor már hiábavaló lesz magyarázgatni, mi a különbség aközött, ha valaki a valóságról nem mond igazat, vagy a valódi szándékairól.

A valóság keresztjét most Kövér László is a vállára vette, hogy az ne nyomja annyira a Fidesz elnökét. Lerázni azonban nem tudja magáról Orbán Viktor, aki jól érzi: a legfontosabb, hogy bízzanak benne. Ennek a hiánya sokkal nagyobb baj lenne számára, mint a költségvetésé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.