Kirakat

Olvasom a lap április 12-i számában Romhányi Tamás színes választási tudósítását (Szentendrén szemétmentes választást akartak). A cikkben szereplő képen a Jobbik városi irodájának kirakata látható, alatta: „…kirakatába korábban zsidó témájú képeket és szövegeket raktak ki”. Később ugyanezt olvasom a beszámolóban is: „… a kirakatába ragasztott zsidó témájú képek és szövegek miatt egy magánszemély közösség elleni izgatás gyanújával feljelentést tett…”

Nos, aki látta az eredeti kirakatot, az ott egyetlen zsidó témájú képet vagy szöveget nem talált. Nem volt ott sem eredetiben, sem reprodukcióban Fehér László: Kisfiú, vagy A fal előtt című festménye, Mund Hugó Rabbi című litográfiája, vagy Ámos Imre A Tóra-adás ünnepe című grafikája. Nem voltak továbbá idézetek Venetianer Lajos, a kiváló rabbi és történész A magyar zsidóság története (Bp., 1922) című alapvető munkájából, sem a briliáns író Krúdy Gyula: A tiszaeszlári Solymosi Eszter (Bp., 1931) című lebilincselő dokumentumregényéből. Ezek ugyanis zsidó témájú képek vagy szövegek lettek volna.

Volt ezzel szemben kövér, nagy orrú ember, amint a Földgolyón lovagol, kezében pénzköteggel, ezzel a felirattal: „A zsidó fegyvere a pénz. Ne adj fegyvert a kezébe!”. Másik szöveg: „Fidesz-válasz a népességfogyásra: Hozzunk be ortodox zsidókat”. Megtudhattuk továbbá a kirakatból, hogy „Titokban árusítják ki a magyar földet a zsidóknak”. Nem folytatom a sort, volt még bőven. Ezek bizony nem zsidó témájú anyagok, hanem nettó antiszemiták. Mindezt Romhányi Tamás is könnyedén megtudhatta volna, ha felkeresi a feljelentést tevő magánszemélyt (neve publikus), vagy engem, vagy csak úgy egyszerűen párat kattint az interneten.

Megjegyzem, hogy a feljelentés nyomán az inkriminált anyagok zömét a Jobbik központjának utasítására kivették a kirakatból, amit a Jobbik szentendrei elnöke, Filó András teljes értetlenséggel fogadott. Dokument jeszty, szintén az interneten.

Annyit azért elvárok a Népszabadságtól, hogy a zsidóság és az antiszemitizmus között különbséget tudjon tenni.

A szerző a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért elnöke, Szentendre

LangDetecten>hu YahooCerror
A szerző a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért elnöke, Szentendre

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.