Alakul a kormánynévsor, csak még titkolják

Orbán Viktor nem nevezi meg leendő minisztereit, mert, mint mondta, a választások második fordulójától is függ kormányának az összetétele. E forduló egyetlen tétje márpedig az, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek.

De vajon más kormány áll fel a totális győzelem esetén, mint ha csak hatvanöt százaléknyi képviselője van a Fidesz–KDNP-nek? Netán be kell vonni valakit „baj esetén” a potenciális kétharmad kedvéért? Kész van már a névsor, de még nem veszik ki a sütőből. Talán ezért, de inkább azért, nehogy idő előtt megcsócsálják. Pedig ha jók az összeállítások, nincs ok bujkálásra. Mérsékelt kormányprogram vázlata jelenik meg a nevekben.

A kevés minisztérium fölé sok miniszterelnök-helyettes kerül. A Gyurcsány ellen szervezett karaktergyilkosságban érdekelt Navracsics Tibor és Semjén Zsolt mellett Varga Mihály is. Semjén egy érdemben nem létező párt, a KDNP éléről ér el a maga szempontjából is komoly eredményeket. Ő volt az, aki 2006-ban, még az őszödi beszéd ismertté válása előtt – Orbán Viktorral együtt – pártelnökként nem volt hajlandó gratulálni Gyurcsány Ferencnek miniszterelnöki kinevezése alkalmából, hogy a négy év során ebből politikai „viselkedéskultúrát” fejlesszen(ek) ki. Jár a jutalom.

A miniszterjelöltek közül Martonyi János, Pintér Sándor és MatolcsyGyörgy természetes mozdulattal folytathatja, amit 2002-ben abba kellett hagynia. A kevés új név közül a humán csúcstárca élére esélyes Réthelyi Miklós orvosprofesszort viszont e körben csak az azonosítja, hogy a Fideszt támogató Batthyány Kör tagja, és megtaláljuk a nevét – sajnos nem utolsósorban Morvai Krisztina társaságában – a jezsuiták esti imádságsorozatának tanúságtevői között.

Az iskolák ügyét is KDNP-sre, Hoffman Rózsára bíznák, aki a köztársasági elnök bölcseivel együtt vallja, hogy ha e területen nem lesz értékváltozás, Magyarország hamarosan tönkremegy, a fő baj pedig az volna, hogy a jogok túltengenek a kötelességekhez képest. (Tényleg ezt írják a könyvben.) Ő viszont buktatna, így e körben bukása valószínűtlen.

A hadügy, mint a „gárdaavató” Für Lajos óta gyakran, maradékelven kap gazdát. Most az e területen eddig kevéssé vitézkedő Hende Csaba esélyeivel, ahogy a földművelési tárca várományosának, Fazekas Sándornak sincs e tekintetben nagy szakmai referenciája. Nem hangzik jól, hogy a jobboldali médiaimpérium egyik organizátora, Fellegi Tamás lehet a még azonosíthatatlan vagyongazdálkodási tárca főnöke.

Csakhogy a Fidesz nyilvánosan még nem jelezte, hogy Sólyom Lászlót szívesen látnák egy újabb ciklusra államfőként. Így a kétharmados törvények után, megeshet, hogy hamarosan újabb fék veszti erejét. Hozzátéve, hogy aligha ez a politikai hátországot nélkülöző kormánycsapat fogja hatékonyan csillapítani az indulatokat, ha legfelül netán belobbannak az indulatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.